Лілія Кобільник побувала у Тернополі з концертом

У рамках фестивалю Бібліофест – V «До Європи – з книгою!» в Українському домі «Перемога» відбулась зустріч із Лілією Кобільник, яка презентувала «Пісні на вірші Ліни Костенко».

Кобільник Лілія Іонівна — український хоровий диригент, виконавець у жанрі авторської пісні, педагог. Лауреатка та дипломантка низки всеукраїнських конкурсів і фестивалів, зокрема «Червона рута» (Запоріжжя, 1991).

Народилася в сім’ї болгарина Іона Ганева та кореянки. Батько служив на Далекому Сході, де і познайомилися з матір’ю, потім подружжя скерували на роботу в Карпати. У школі Лілія мріяла про кар’єру співачки. Але батьки на сімейній раді вирішили, що донька має стати інженером-будівельником, тому спочатку Ліля вступила на навчання до Львівського політехнічного інституту, але зустріч із керівником хорового колективу, викладачем Дрогобицького музичного училища Олегом Цигиликом, якого вразила сила її голосу, змінила її долю. Так вона стала студенткою училища.

Закінчила Дрогобицьке музичне училище, Дрогобицький педагогічний інститут, Львівську консерваторію.

Від 1988 учителювала у Дрогобицькому педагогічному університеті: від 2004 — доцент кафедри методики музичного виховання і диригування.

У пісенній творчості, спираючись на традиційні ладо інтонаційні основи українського мелосу і новітні здобутки у жанрі авторської пісні та співаної поезії, створила власний стиль, що базується на органічному поєднанні мелодії з віршем. Досліджує творчість композитора Володимира Івасюка, пропагує його невідомі фортепіанні та камерно-інструментальні твори.

Своє творче кредо Ліля характеризує так:

«Моє захоплення українською поезією переросло у велике бажання пропагувати її через жанр співаної поезії. Розумію нинішню не комерційність цього жанру, але ж усвідомлюю велику потрібність української пісні. Особливо нині. У час, про який Ліна Костенко пише: «Україну здобули без бою і здають без бою. А втім, чому без бою? Б’ються поміж собою»

У 1980–1990-х роках виступала у складі камерних хорів «Сонорес», «Легенда» у Дрогобичі. Гастролювала у Словаччині, Польщі, Німеччині, Угорщині, Канаді, Франції.

Авторка близько 200 пісень на слова Лесі Українки, Василя Стуса, Ліни Костенко, Марії Матіос, Ростислава Братуня, Лідії Лазурко, К. Луценко, З. Філіпчука, В. Миронюка, Б. Британа, Я. Середницької, М. Шалати, Василя Слпчука та інших.

Найпопулярніші пісні: «В мені давно ця музика болить» (слова Лідія Лазурко), «Я розгубила всі слова» (слова Лідія Лазурко), «Вечір холодний» (слова Богдана-Ігоря Антонича), «Сибірський романс» (слова І. Сеник) та ін.

Завершила свою зустріч Лілія Кобільник композиціями присвяченими українським героям.

Джерело: ternopil.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео