Тернопільщина економитиме енергоресурси

Міжнародний інвестиційний форум-виставка з проблем енергоефективності та енергоощадності зібрав у Тернополі представників влади, бізнесу, керівників підприємств та установ, науковців.

Під час форуму фахівці обмінюються результатами нових досліджень провадження автономних і локальних систем електричної та теплової енергії. Також обговорюють питання енергоаудиту, енергоефективності та використання альтернативних місцевих видів палива. В рамках заходу учасники відвідають об’єкти, на яких впроваджено енергоощадні проекти, оглянуть  виставку.

Виявляється, на Тернопільщині за останній рік від використання альтернативного палива зекономлено понад 1 мільйон гривень! Це здивувало багатьох скептиків такого переходу на інші джерела енергії.

«Останнім часом 270 котелень  бюджетних установ та організацій і 14 котелень  підприємств комунальної теплоенергетики області переведено на альтернативне паливо. Налагодили виробництво понад 13 тис. т.  паливних брикетів та гранул з відходів деревини та понад 425 т.  паливних брикетів з пресованої соломи. Їх використання дозволило за рік замістити понад 1,1 млн. куб. м. природного газу», - розповів начальник управління транспортної інфраструктури, паливно-енергетичного комплексу обласного департаменту Микола Михальський.

За його словами, у 160 установах та організаціях бюджетної сфери  впроваджено  системи  електрообігріву з встановленням засобів диференційованого (погодинного) обліку електроенергії. Економічний ефект від такого впровадження  сягає 370 тис. грн. кожного року.

Крім цього, за рік вдалося зекономити майже 3 млн. грн. від зменшення втрат енергоресурсів та води. 

Зараз в області проводять енергетичний аудит об’єктів. Фахівці пропонуватимуть проведення поетапної модернізації об'єктів комунального господарства, соціальної сфери, санацію житлових будинків.

«В області почало працювати кілька підприємств з виробництва альтернативних видів палива. Вони виробили понад 280 тисяч тонн брикетів та пелетів, 423 паливних брикетів із спресованої соломи. Використання такого палива дозволило замістити понад 1 млн. куб. метрів природного газу. Також запровадили нові системи електроопалення.  В 157 організаціях та установах бюджетної сфери встановлено новітні засоби електрообгріву, із використанням сучасних приладів обліку електроенергії. У бюджетній сфері провели та проводимо санацію будівель. Це – понад 630 будинків», - сказав Микола Михальський.

За його словами, такий крок дозволив знизити  тепловитрати у житловому фонді на 20 відсотків. Також в області замінили понад 6000 дверних та віконних блоків, і це дало економічний ефект у 3 млн. грн. Енергоощадні прилади встановлено вже у 977 населених пунктах області.

Також на форумі прозвучала інформація про те, що на Тернопільщині діє 13 міні-електростанцій потужністю у 10,8 мегават, що, звичайно, теж дозволяє замістити використання природного газу.

Серед учасників міжнародного форму були і представники із сусідньої Польщі. Вони приїхали до Тернополя, аби розповісти на прикладі сусідньої держави, що відновлювальні джерела енергії – це можливість для підвищення енергоефективності регіонів України.  

У Польщі виходили з того, що Європейський Союз прагне підвищити ефективність використання енергії до 2020 року на третину. Польща, як і Україна, має великий потенціал раціонального використання енергоресурів. Поляки запланували у найближчі п’ять років на 20% зменшити витрати енергії, а відновлювальна енергетика має сягнути в загальному балансі енергокористування до 15 %.

За словами польських експертів, у сусідній державі вже давно зрозуміли, що реалізація місцевої енергетичної політики дуже важлива для самоврядування. Тому тут діє чітке планування і організація постачання тепла, електроенергії, газового палива, освітлення громадських місць та доріг.

Діють проекти раціонального використання енергоресурсів на 15 років, які коректуються і оновлюються кожні три роки. Такий підхід дає можливість заощаджувати до третини енергії. 

Представники влади, ділових кіл Тернопільщини, енергетики зійшлися на думці, що польський, литовський досвід використання новітніх проектів відновлювальної енергії дуже цінний для області. Адже за останній рік  заощаджено близько 15 млн. гривень.

За рахунок впровадження  енергоефективних заходів, зекономлено майже 8 тис. т. палива енергетичних ресурсів, а модернізація систем тепло- і водопостачання підприємств ЖКГ області дозволила зекономити понад чверть мільйона гривень. 

Під час Міжнародного інвестиційного форуму-виставки з енергоефективності та енергоощадності діє досить інформаційно насичена експозиція продукції та розробок двадцяти підприємств, фірм та установ Тернопільщини, вищих навчальних закладів, де показано шляхи реалізації ресурсоефективних інноваційних проектів.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео