Капусниця, купавочка і десятиручка поселились у бібліотеці (фото)

До затишної світлиці бібліотеки-музею "Літературне Тернопілля" у ці жовтневі дні приходить багато школярів. Тут експонується унікальна виставка ляльок-мотанок майстрині писанкарства із Скала-Подільської Ірини Харатін.

- Українській ляльці-мотанці багато тисяч років, - розповіла бібліотекарка Оксана Лехіцька. - Це просто диво, що таємниця їхнього створення дійшла до нашого часу. Той, хто робив ляльку-мотанку, вкладав у неї різні бажання. Робили її з клаптиків тканини, без ножиць і голки, тобто не різали і не проколювали. Деякі ляльки безликі, а деякі мають хрестик на обличчі. Це також неспроста. Кожна лялька, представлена на виставці, має назву. За назвою можна дізнатися про її конкретне призначення. Наприклад, коли народжувалась у сім'ї дитина, мама власноруч робила лялечку і клала її у колисочку, аби людина з недоброю енергетикою не могла вплинути на дитя. На випадок захворювання також виготовлялася особлива лялька: дитина гралася з нею, і, за повір'ям, хвороба переходила на ляльку, іграшку після цього спалювали.

В основі ляльки-мотанки лежить звичайний дерев'яний хрест. Єдина лялечка, яка виготовляється без хреста, - це лялечка-купавочка, всередину якої вкладають лікарські рослини. Якщо у сім'ї не було довго дітей, тоді подружжю дарували ляльку-капусницю. Вона виготовлялася з хустини. Ляльку-нерозлучницю дарували на весілля. Дарував мама або тато або хтось із родини. На іменини презентували ляльку-ангела. Лялька-торохтушка відганяла від новонародженої дитини злих духів. Якщо в дитини росли зубки і вона капризувала, тоді в голову ляльки клали горішок, щоб немовля масажувало собі десна.

Тринадцяць лихоманок-трясовиць - ще одна цікава назва мотанки. Вважалось, що такі ляльки забирали в хаті на себе всю негативну енергетику, їх тримали до грудня і спалювали. Лялька-десятиручка одноденка робилася тільки на Покрову 14-го грудня: дівчатка задумували бажання, нікому не показували її… 

У маленьких відвідувачів виставки цяцьки викликають чималий інтерес. Діти ставлять запитання, намагаються торкнутися до іграшок. Так вони знайомляться із сивою історією свого народу.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео