Як тернополянину зекономити на теплі (відео)

Зростання цін на комунальні послуги, особливо на опалення, породило інтерес до проблеми збереження тепла в квартирі. Зекономити на опаленні можна, навчившись обходитися малим, не застосовуючи додаткові кошти для обігріву приміщення. Тим самим ми зменшуємо оплату за комуналку.

Іноді не настільки важливо нагріти квартиру, як утримати в ній тепло, пише  epochtimes.com.ua. Якщо до батарей неможливо доторкнутися, а з усіх вікон дме, то скільки не опалюєш, космос не зігрієш. Тому застосовуємо енергозберігаючі технології. Як кажуть у народі, — утеплюємо квартиру.

Якщо в будинку не встановлено теплолічильник і терморегулятор, то економія полягає в тому, що не потрібно підключати зайві нагрівальні прилади, щоб підвищити температуру в квартирі: кондиціонери, обігрівачі, тени. Не доведеться включати і газові конфорки, духовку, щоб не йшла перевитрата газу. Якщо є теплолічильник і терморегулятор, тоді можна заощадити на платі за опалення.

Відносно дешеві способи збереження тепла:

• Утеплюємо вікна. Це дозволить підвищити температуру в приміщенні на 3—5оС. Якщо немає можливості поставити склопакети, то ретельно законопатимо всі щілини, з яких дме.

• Промиваємо віконне скло: пил на них не пропускає 15% сонячного світла, це також тепло.

• Закриваємо на ніч жалюзі, гардини та штори. Виходить такий собі «термос». Це економить ще 5% енергії, яка витрачається на опалення.

• Клеїмо на вікна прозору тепловідбивну плівку. Це для того, щоб кімнатне тепло поверталося назад, а не виходило на вулицю. Плівка має спеціальне багатошарове покриття, вона пропускає 80% видимого світла, тому не надто впливає на освітленість квартири.

• Утеплюємо вхідні двері. Збереження тепла одразу дасть нам ще 4—6оС.

• Стежимо за тим, щоб радіатори не були закриті ані меблями, ані шторами, щоб тепло від батарей вільно проникало в квартиру.

• Провітрюємо приміщення недовго, але з відчиненим вікном. Це більш економно та ефективно, ніж жити з постійно відкритою кватиркою.

• Якщо радіатори чавунні, фарбуємо їх цинковими білилами в кілька шарів. Метал, що міститься у фарбі, краще віддає теплоенергію.

• Якщо радіатори в квартирі стоять у ніші, стіна, що виходить на вулицю, тонша, тоді можна ззаду батареї помістити відбивальну фольгу, щоб тепло йшло в кімнату, а не назовні.

• Закриваємо двері та кватирки в під'їзді.

Витратні засоби:

• Купуємо тепловий лічильник і терморегулятор у квартиру. Тоді платимо лише за свої індивідуальні показники, які найчастіше виявляються нижчими від загальних тарифів. Терморегулятор дозволяє економити у період відлиги. Коли піднімається температура на вулиці, багато людей відключають батареї. Тим самим можна зменшити плату за комунальні послуги. Теплолічильник можна придбати за 2 з гаком тисячі гривень. Терморегулятор для батареї коштує 150 і більше гривень. Однак про можливість встановлення таких пристроїв слід дізнатися у житлової організації, яка обслуговує ваш будинок (ОСББ, ЖБК, ЖЕО і т.п.).

• Замовляємо склопакети на вікна. Це не дуже дешево, але сенс у цьому великий. Заочно визначити, які будуть витрати, неможливо, оскільки це рівняння з багатьма невідомими — в якому будинку ставляться вікна, їхні розміри, форма, кількість, складність демонтажу, доставки та багато інших факторів. Консультуватися треба з фахівцем.

• Ставимо подвійні двері.

• Утеплюємо стіни. Це трудомісткий процес з істотними матеріальними вкладеннями. Вартість буде залежати від багатьох складових. Його можна виконати самому напередодні зими, а можна залишити на весну. Можна використовувати перевірений будівельний матеріал пінопласт, 98% якого становить повітря, воно міститься в маленьких пузирках. Це дає стійку теплопровідність і низький коефіцієнт водопоглинання і паропроникності. Є новий вид матеріалу — теплоізоляційна штукатурка. Вона міцна, має привабливий вигляд, довговічна, легко відновлюється у випадку ушкодження. Витрати на неї будуть меншими, ніж коли ми використаємо пінопласт у тій же ситуації. Є безліч інших методів. Вони різні за капіталовкладенням, легкістю монтажу та іншими параметрами.

 Робимо теплі підлоги (електричні, водяні). Це дорого спочатку, але з часом все окупиться з лишком.

• Міняємо радіатори малоефективні чавунні на ударостійкі біметалеві. Чавунні не можуть витримати сильного гідроудару, що перевищує 9—12 атм., Вони руйнуються. Біметалічні мають великий запас міцності і хорошу тепловіддачу.

Якщо в підсумку виявилося, що після всіх засобів утеплення квартири в кімнатах не так тепло, як очікувалося, звертаємо увагу на зовнішні чинники — теплоцентраль.

Якщо мешканці будинку або навіть усього району старанно оберігають тепло, а його підвід здійснюється по трубах у землі, над якими у найлютіший мороз зеленіє трава, то наше тепло йде не на обігрів квартири, а на вирощування врожаю бур'янів у зимовий період.

Витік теплоносіїв відбувається шляхом до квартири, в якій ми все виконали, щоб зберегти тепло. Але через те, що труби прокладені були півстоліття тому, обшивка на них старезна і латана в багатьох місцях, тому тут одній людині не впоратися із завданням.

Ось і виходить, що потрібна допомога місцевої влади. Тоді разом досягнемо мети. Але потрібно самим проявляти ініціативу, а не чекати, коли все зроблять за нас.

Як заощадити на опаленні, розповіли і українські екологи в підготовленому короткому мультфільмі:

Вибір читачів за тиждень

Відео