Спійманому браконьєру дали штраф

 

340 гривень штрафу та понад вісім тисяч гривень матеріальної шкоди доведеться сплатити жителю Чортківщини через риболовлю під час нересту. Покарають певною мірою і старшого дільничного інспектора, покровительством якого хвалився браконьєр.

Останньому, за результатами службової перевірки, дали догану.

Нагадаємо, 5 травня  громадські активісти  Тернополя та Чорткова на ділянці Серету між селами Скородинці-Бичківці, спіймали на гарячому браконьєрів.  Але затримати вдалось лишень одного, «напарник» утік. Затриманий чоловік спершу намагався домовитись з активістами, а потім  натякнув на знайомство з старшим дільничним району. Його активісти і запропонували викликати на місце, аби він  задокументував злочин. Той, приїхавши, почав вигороджувати порушника, мовляв, багато хорошого зробив для села. 

Нестандартною, дивною була й поведінка слідчо-оперативної групи, яку викликали активісти.  Про це йшлось у статті «Риболовля в нерест: майже кілометр сіток та 50 кілограмів риби».

- Ми добились через суд, щоб правоохоронці таки відкрили кримінальне провадження,  - розповідає громадський активіст, начальник відділу охорони водних біоресурсів  в Тернопільській області Андрій Об’єщик. – Однак, як виявилось згодом, у рішенні суду була помилка. Тож правоохоронці скористались цим і передали справу в суд по адмінці.  Суд присудив 20 липня затриманому Ярославу К. за ст. 85, ч. ІV Адмінкодексу  штраф у розмірі 340 гривень. Він визнав свою вину. Думав, мабуть, що так йому все і пройде.

Оскаржити постанову суду, не знаючи про неї, борці з браконьєрами не встигли.  Тож,  зважаючи на чималенькі збитки, завдані браконьєром, пан Об’єщик звернувся з позовом у прокуратуру.

-  Дільничний Юрій М. не провів розшукові заходи, він не звернув увагу на те, що була інформація про іншого співучасника, - розповідає він. –  Його ніхто не шукав. Навіть затриманого 5 травня жителя ніхто не перепитав про особу «колеги».
 Вважаю, це помилка - і правоохоронців, і прокуратури. Тому  ми звернулись з цим до прокуратури, тут  погодилась з нашими претензіями. 


Як результат –  2 жовтня у районному суді слухали уже справу про нанесені паном К. збитки, заподіяні внаслідок незаконного вилову риби. Прокуратура представляла у суді інтереси держави.  

- Чоловік у всьому зізнався, вину визнав, претензій ні до кого не має, - додає пан Об’єщик. – Однак факт залишається фактом: до відповідальності притягнули лишень одного. Слідчі дії для встановлення особи напарника дільничний не провів. Тому щодо нього, за нашої ініціативи, прокуратура порушила службове розслідування. 

Інформацію про проведення службової перевірки  щодо старшого дільничного підтвердили й у райвідділі. 

- Дільничний покараний. Йому догану дали. Що ж ми можемо зробити, - зазначили тут. – Не зробив він всього, що мав зробити. Не впорався.

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео