У Борщівському районі відновлять старовинний храм

Греко-католицькій громаді села Турильче Борщівського району передають занедбаний костел. Відповідне розпорядження підписав голова Тернопільської ОДА Степан Барна. Пам'ятку збираються відновити, зберігши її автентичний вигляд.

Із проханням передати костел апостолів Петра і Павла 1871 року до влади звернулися греко-католики із Турильчого. Досі їхня громада служить у переобладнаній під каплицю колишній колгоспній конторі, бо церкву Різдва Пресвятої Богородиці займає громада УПЦ КП, яка не погодилася на почергові богослужіння із УГКЦ.

– Храм буде передано громаді як пам'ятку місцевого значення, – розповів начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури, релігій та національностей ОДА Ярослав Пелехатий. – У місячний термін громада оформить право власності, а після цього укладе пам'яткоохоронний договір.

Стиль костелу у Турильчому – поєднання неоготики та неоренесансу.

– Храм у селі є, але тоді, як церква вийшла з підпілля, то його зайняла громада Київського патріархату, – каже місцевий парох отець Володимир Старик. – Від греко-католицької громади були звернення щодо передачі церкви у власність, а потім – щодо почергових Богослужінь. Але православні не погодилися.

У селі, за словами священика, живуть 685 осіб, з яких тільки 39 – греко-католики. Обидві громади, як каже парох, співіснують загалом мирно.

– Ми хочемо зберегти у храмі все так, як було колись. Є старі фото як інтер'єру, так і екстер'єру, – говорить отець Володимир. – Коли здійснимо задумане, залежить від коштів і доброчинців. Адже громада невелика.

Джерело: 20 хвилин

 

Вибір читачів за тиждень

Відео