У Тернополі відкрили фотовиставку пам’яток повстанської звитяги

Тернопільська обласна інспекція охорони пам’яток історії з нагоди відзначення Року повстанської звитяги у Тернопільській області, а також Дня захисника України у приміщенні обласної державної адміністрації презентує фотовиставку світлин «Ми повстанці, сини України». На світлинах - пам’ятники, могили та пам’ятні місця, пов’язані з боротьбою ОУН-УПА на Тернопільщині.

З часів незалежності на центральних площах багатьох населених пунктів краю постали пам’ятники політичним провідникам національно-визвольної боротьби Степану Бандері, Ярославу Стецьку, Ярославу Старуху, а також духовним провідникам Андрею Шептицькому, Йосипу Сліпому, Миколі Хмільовському. Встановлено пам'ятні знаки на колись безіменних могилах героїв повстанської боротьби, які в радянські часи ніхто не насмілювався позначити.

Працівники Тернопільської інспекції охорони пам’яток підготували унікальну карту-банер, на якій позначено основні події повстанської боротьби на теренах краю. Зокрема, нанесено територію військових округ УПА на території області «Богун» і «Лисоня», а також місця основних боїв повстанців з німцями та енкаведистами, штаби УПА, підпільні друкарні, пам'ятки.

Загалом на фотовиставці представлена лише незначна частина пам'ятників з усіх куточків області. Автори намагалися підібрати найвиразніші з тих, які передають дух героїчної епохи і сьогоднішнє шанобливе ставлення до пам’яті про героїв УПА.

Джерело: www.oda.te.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео