Кукурудза на Тернопільщині взяла участь у чемпіонаті (фото)

Як уже повідомляв «Терен», в області провели перший у Західній Україні чемпіонат на кращий гібрид кукурудзи. Відбувся він на демонстраційних полях корпорації «Агропродсервіс» у селі Настасів Тернопільського району.

Подію відвідали керівники і агрономи, представники фірм-постачальників насіння кукурудзи і техніки для її обробітку та збирання.

Як розповів директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран, навесні на дослідних ділянках поля 11 компаній-виробників і постачальників насіннєвого матеріалу висіяли 135 гібридів кукурудзи, аби згодом визначити найефективніші за урожайністю, стійкістю до хвороб і посухи сорти.

- Фермерам зазвичай доводиться на слово вірити продавцям, що насіння ефективне, - каже Андрій Баран. - І ось, заради об’єктивності, а також задля ділового спілкування аграріїв, представників фірм-постачальників зерна кукурудзи, міндобрив, техніки й організували такий захід. Він дозволить фахівцям проаналізувати, зокрема, як відреагував той чи інший сорт на цьогорічну посуху. Свої дослідні ділянки ми засівали й раніше, щоб робити для себе певні висновки, а цього разу вирішили зробити більш масштабний експеримент, щоб спеціалісти з нашої та інших областей могли наочно все побачити, проаналізувати результати і придбати потрібні їм сорти. «Агропродсервіс» має близько восьми тисяч гектарів кукурудзи. Врожайність – 9-10 тонн з гектара, і він залежить від самих гібридів, умов вирощування, догляду, погоди.

Розповів пан Андрій і про умови проведення «кукурудзяного» чемпіонату:

- Комбайни заїжджатимуть у загінку, збиратимуть кукурудзу. На ділянках є польові електронні ваги, вони зважуватимуть зібране. Служба технічної підтримки виводитиме дані на екран, спостерігати за процесом можна буде в Інтернеті...

Підходжу до одного з наметів на краю поля. У ньому за комп’ютерами працює двоє молодих людей. Поруч - величезний екран, на ньому - поки ще не заповнені колонки. Прошу аналітика Юрія Тимощука розповісти, які функції виконуватиме на чемпіонаті.

- Це центральний пункт збирання інформації, яку ми виводимо на великий екран і безпосередньо в Інтернет, - пояснює Юрій. - Суть ось в чому. Скажімо, комбайн закінчує збирання певного гібриду кукурудзи. Його зважують. Інформація надходить одразу до нас, ми подаємо її на екран: який сорт, вага, врожайність. Після того в лабораторії проводять аналіз зібраного насіння. Ми його тут теж можемо в реальному часі побачити на екрані».

… І ось комбайни стартують, один за одним врізаються у кукурудзяну «стіну». Поступово зерно заповнює кузови машин, а на екрані раз у раз з’являютьcя цифри, що показують врожайність тих чи інших гібридів.

Поки комбайни працюють у загінці, звертаюсь до агронома із ПАМ «Іванівське» Теребовлянського району Ігоря Вівчара.

- Що вас сюди привело?

- У себе ми кукурудзу вже зібрали. Врожайність – близько 10 тонн з гектара. Вирощуємо до двадцяти різних сортів, в тому числі й ті, що висіяні тут. Приїхали, щоб подивитися, які гібриди кращі…   

На осінньому вітрі тріпочуть стяги окремих фірм, партнерів корпорації «Агрпродсервіс». Серед них і фірма «Ерідон».

- На Тернопільщині вже 14 років продаємо насіння кукурудзи. З цією корпорацією співпрацюємо давно, - розповідає Тарас Живчик, директор МПП «Ерідон», фірми-партнера, яка поставляє корпорації насіння, засоби захисту рослин, добрива. – Ми давно поставили собі за мету забезпечувати своїх партнерів виключно насінням найвищої якості для того, щоб господарства мали можливість отримувати високі врожаї, підвищувати ефективність своєї діяльності. Налагоджена логістика і партнерські стосунки з найбільшими світовими постачальниками насіння дозволяє нам якісно і своєчасно обслуговувати як фермерів, так і великі аграрні корпорації на зразок «Агропродсервісу».

Пан Тарас каже, що приїхав сюди, аби разом з менеджерами зібрати інформацію від своїх партнерів щодо основних показників для покращення майбутнього вибору насіння з обов’язковим урахуванням місцевих особливостей. Ця інформація використовується і при розміщенні компанією замовлень постачальникам насіння.

- Тут є, власне, ті гібриди, які користуються попитом у фермерів Тернопільської , Івано-Франківської, Львівської областей, - вступає у розмову менеджер компанії «Піонер» Микола Костюк. – Врожайність через цьогорічну посуху дещо менша. Але навіть і за цих погодних умов у господарствах збирали по 8-9 тонн з гектара. На Тернопільщині, наприклад, у ПАП «Топільче», яке використовувало наші гібриди, цього року урожай на круг склав 10 тонн при вологості 18 відсотків. Західна Україна найбільше піходить для наших гібридів за погодними умовами. Тут ефективні гібриди ранньої, середньої стиглості. Господарствам ми пропонуємо всі види гібридів, але є такі, які використовують інтенсивні технології, а є інші, котрі працюють за звичайними технологіями, Тому, відповідно до кожного замовника, пропонуємо свій продукт, враховуючи специфіку господарювання. Маємо і новинки - інтенсивні гібриди, з потужним генетичним потенціалом. А для середнього фермера, який не готовий вкладати серйозні кошти у вирощування кукурудзи, є інші гібриди - так звані «пластичні». Вони теж дають хороший результат, але при менших затратах. Наші сорти традиційно займають перші позиції в Україні. Ми збудували завод в Полтавській області, де випускаємо вісім гібридів кукурудзи різних груп стиглості. Вона успішно використовуєстья на полях Західної України, зокрема, у Тернопільській, Волинскій областях. Це свідчить про те, що український виробник має хороше майбутнє, націлений не тільки на українського споживача, але й і на експорт.

На чемпіонаті фахівці з різних областей Західної України підсумували: незважаючи на певні фінансові труднощі із залученням коштів у період посівної кампанії, сівбу аграрії провели якісним насінням кукурудзи. Важливо, що останнім часом перевага надається сортам українського виробництва. І це зрозуміло, адже упродовж останніх років більшість вітчизняних і мультинаціональних виробників активно вкладали кошти у насінництво, доводили насіння до посівних кондицій. Це вивело якість українського насіння кукурудзи на вищий щабель.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео