Луцик намагається «зам’яти» сліди вчорашньої аварії?

Постраждалого у вчорашній ДТП водія Жигулів Степана Біяка лікарі обласної клінічної лікарні відмовились госпіталізувати. За їх словами, чоловік був здоровий і міг спокійно іти додому. Журналісти «Терену» бачили на власні очі, як людину зі струсом мозку просто виштовхнули з госпіталю, лише за те, що той просив протримати його до ранку, боячись за власне здоровя.

У лікарню Степана Васильовича швидка допомога з попереднім діагнозом «струс головного мозку, забій грудної клітки та правого передпліччя» доправила о 21 год. 05 хв. На місці чоловіка нібито обстежили, ввели укол обезболюючого і сказали, що все гаразд, нічого серйозного, можете іти додому. До першої ночі той просто сидів в коридорі, допоки не приїхали рідні та журналісти.

За правилами, постраждалому, як учаснику ДТП після обстежень в лікарні повинні видати довідку-висновок від лікаря про стан його здоров’я та отримані травми. В іншому випадку, довести потім, що дані ушкодження людина отримала ніде інакше буде не можливо. Такої довідки п. Степану не дали, допоки ми не почали її вимагати самотужки. Побачивши журналістські посвідчення, персонал почав метушитися і нашвидкуруч виписувати довідку та заводити амбулаторну картку. Результати висновків швидкої та лікарні різнилися – тут в Степана Васильовича вже дещо інший діагноз: «забій м’яких тканин лобної ділянки голови» (фото 2), при тому, що найбільші болі в чоловіка були якраз на потилиці.

Пані Марія, дружина потерпілого водія, наполягала на тому, аби його залишили в лікарні під наглядом хоча б до ранку, але її вкотре запевнили, що такої потреби немає і вони можуть спокійно іти додому. При тому, що чоловік постійно скаржився на біль у задній частині голови та в області грудної клітки. Про те, щоб залишити водія в лікарні, мова навіть не йшла.  

«Терен» вирішив повторно обстежити чоловіка у першій міській лікарні. Там нас не гостинно, але прийняли. Спочатку в приймальні посилались на висновки попереднього лікаря, мовляв, а що ви хочете, все ж написано, все добре. Наполігши на повторному обстеженні, виявилось, що в Степана Васильовича і справді «струс головного мозку». Відразу ж призначили лікування і поклали у палату.

А тепер до головного. Сім’я потерпілого – це прості тернополяни, до яких наші лікарі не звикли ставитись навіть з найменшою повагою. Аварія сталась близько 20:30 год. А поставити точний діагноз нам вдалося аж о 02:00 ночі. В обласній лікарні чоловіка тримали просто в коридорі. Чи справді лікарі мали настільки багато роботи, що не змогли виділити 10 хвилин для постраждалого у ДТП зі струсом головного мозку, аби той просто ліг в палаті і пробув там  до ранку, аби родині було спокійніше? Чи, можливо, справу Луцика знову, як і в 2013–му, хочуть просто «зам’яти»?

Потерпілий водій Степан Біяк

Василь ТОМЧИШИН

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео