"Моліться за тих, хто на передовій" (фото)

 

До Дня захисника України та 73-ої річниці створення УПА у Тернопільському обласному державному архіві відбулася презентація виставки "Моліться, люди України, за тих, хто на передовій". Експозиція має три розділи, в яких розповідається про патріотизм українців у різні періоди боротьби нашої держави за Незалежність.

- Новий етап боротьби українців за створення незалежної держави у ХХ столітті розпочався зі створення Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, їхнього об’єднання і створення єдиної Української Народної Республіки, - розповіла начальник інформаційного відділу архіву Стефанія Коваль. - Тисячі патріотів - українських січових стрільців та бійців УГА віддали свої життя за цю віковічну мрію українського народу. На стендах можна побачити світлини видатних діячів ЗУНРу, ознайомитися з їхніми біографіями, списками вояків УГА і січових стрільців, які перебували під наглядом польської поліції, а також книжкою «У борні за Українську державу», виданою за документами архіву. Польські окупанти у 20-30-х роках ХХ ст. намагалися викорінити бажання українського народу мати свою державу, що викликало великий спротив. Почали створюватися підпільні партії та військові організації, одна з яких, УВО, стала базою для створення ОУН у 1929 році під проводом Євгена Коновальця. Незабаром ОУН стала найпотужнішою підпільною революційною силою. Члени ОУН вели не тільки збройну боротьбу, але й активно працювали в читальнях «Просвіти», товариствах «Рідної школи», підтримували діяльність українських господарських організацій «Сільський господар», Центросоюз, Маслосоюз та ін. ОУН вела активну пропагандистську роботу, видаючи часопис «Розбудова нації», брошури, листівки. Зокрема, у листівці до українських батьків і матерів піднімалося питання виховання дітей в українському дусі, проти навчання їх польською мовою, щоб діти знали, якого вони роду, виховувалися як сильні, відважні сини України, а не раби і яничари.

Прикладом для наслідування повинні стати такі герої, як Яків Пришляк і Павло Голояд, котрі були страчені польською владою в Страсний Четвер 30 квітня 1932 року. У листівці до річниці їхньої страти сказано, що вони померли зі словами «Гинемо за Україну!».

Про масштаби українського підпілля і жертовність українських патріотів у боротьбі із загонами НКВС на звільнених Радянською Армією землях говорить кількість загиблих на Тернопільщині за період з 01 січня по 01 червня 1948 року. Тоді загнули 64 чоловіки.

Сьогодні ми знову змушені захищати своє право мати незалежну соборну державу. У російсько-українській  війні, яка розгортається на сході, Україна втрачає своїх найкращих синів і дочок.

Станом на 5 вересня 2015 року загинуло 56 уродженців Тернопільщини і 5 осіб, які проживали в області. Працівники архіву збирають документи про героїв АТО, які воюють, та тих, котрі віддали своє життя за Україну. В експозиції виставки представлені ксерокопії документів, які розповідають про загибель Віталія Куриловича, майора Національної гвардії України, який загинув 29 травня 2014 року у збитому над Слов’янськом гелікоптері МІ-8, є біографічні дані та захоплення Ореста Квача, бійця 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», книга активного учасника майдану та АТО Андрія Юркевича «Моя революція», ксерокопія нагородної книжки ордена «За мужність ІІІ ступеню», довідки про його загибель. Світлина і ксерокопії документів військовослужбовця Харківської оперативної бригади Національної гвардії України Петра Андруника (Ковальчука), активного учасника Революції гідності, фотокореспондента Віктора Гурняка, бійця  «Айдару», В’ячеслава Мельника, уродженця с. Білокриниця Кременецького району, бійця 80-ої аеромобільної бригади, який загинув в Донецькому аеропорту (посмертно нагороджений орденом «За мужність ІІІ ступеню»). Є публікації про загибель військовослужбовця 128-ої гірсько-піхотної бригади Володимира Дідуха, водія-санітара, який вивозив поранених у січні 2015 року, про Володимира Гриценка з Осташівців Зборівського району, який загинув під час виконання бойового завдання на блокпосту в смт. Новгородське Донецької області.

На відкритті виставки були присутні родичі та близькі загиблих в АТО воїнів.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео