Аграрії Тернопілля проти продажу землі

У Тернополі під головуванням народного депутата України Миколи Люшняка відбулось зібрання керівників найпотужніших підприємств агропромислового комплексу. Аграрії обговорили два найболючіших питання галузі – закінчення мораторію на продаж сільськогосподарських  земель та відміна спеціального режиму сплати податку на добавлену вартість.

Тернопільські аграрії вирішили створити ініціативну групу, яка розробить  пропозиції з продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, а також щодо затвердження нового Земельного кодексу. Вони закликають усіх аграріїв країни підтримати їх, щоб не допустити дерибану національного скарбу, яким володіють українці.

«Вже 1 січня 2016 року закінчується мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні, – зазначив під час свого виступу Микола Люшняк. – З цього приводу є неоднозначна позиція як Верховної Ради, так і Уряду. У свою чергу, я направив депутатський запит до Президента України про продовження мораторію до 2026 року. Адже, на сьогодні тільки глава держави має право на такі рішення».

Як розповів парламентарій, який членом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, з травня цього року від профільного комітету подано ряд законопроектів про заборону продажу с/г земель. Але, на жаль, вони не потрапляють на голосування у парламент, оскільки є багато альтернативних ініціатив, які ніби то мали б продовжити мораторій до 2016, або до 2020 років.

«Вузьке коло аграрників уважно вивчивши інші законопроекти, зауважили, що деякі народні депутати планують зробити те, про що попередня влада тільки мріяла. У Верховній Раді проголосовані від 20 до 30 різних земельних законів. І кожен з них має свої «підводні каміння», – зауважив пан Микола.

Виявляється, у стінах парламенту є досить велика кількість лобістів продажу родючих українських земель. Більше того, деякі нардепи готові дозволити продаж навіть іноземних державам.

«Казахстан, Мексика та Бразилія – ви знаєте, що робиться у цих країнах?, – зауважив з цього приводу Микола Люшняк. – Їх землі викупили Китай, Саудівська Аравія та інші нові економічно потужні держави. Їх земля же не є їх  економічним потенціалом. Там тільки засівають, збирають та вивозять вирощений врожай».

«Перш ніж дійти до продажу землі, ми повинні навчити наших господарів працювати на цій землі. Першочергове завдання всіх аграрників України один – добитися мораторію на продаж землі, допоки ми не розробимо з чіткими правилами Земельний кодекс. Після цього, як мінімум два скликання Верховної Ради не будуть мати права вносити зміни у цей закон. В іншому випадку ми перетворимося на країни сировинного придатку, як то згадані Мексика, Бразилія та Казахстан», – підсумував Микола Люшняк.

Тривогу місцевих керівників сільгосппідприємств зрозуміти можна. Прийдуть багатіші за них, запропонують більші гроші і скуплять землю. Навряд чи виграють від цього і власники земельних наділів. Знайдуться охочі скупити їх за безцінь, щоб потім перепродати в кілька разів дорожче, але вже великими масивами.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк уже озвучив проведення можливого експерименту з вибіркового продажу землі. Усі попередні експерименти уряду, як відомо, швидко закінчувалися і ставали реальністю не лише для бізнесу, а й для пересічних українців. Як буде цього разу?

Фото: zz.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео