До Тернополя прибула Холмська чудотворна ікона Божої Матері

Урочиста зустріч святині відбудеться на контрольно-пропускному пункті обласного центру з боку Збаража відбулась сьогодні вранці.

Походження ікони дуже давнє. За переказом, вона написана Святим Апостолом і Євангелістом Лукою і була привезена на землі Київської Русі за часів князя Володимира, який після хрещення отримав у Константинополі її серед інших ікон.

Перша письмова згадка про образ Богородиці Холмської знаходяться в Галицько-Волинському літописі при описі подій 1259. Ікону Божої Матері, яку пізніше назвуть Холмської, князь Данило Галицький привіз орієнтовно в 1223-1237 роках з Києва в засноване ним місто Холм.

В даний час ця найбільша із святинь Православ’я зберігається в музеї Волинської ікони в місті Луцьку і виставляється для поклоніння по великих релігійних днях.

В нашому краї її поява є не випадковою, а знаменною. Як і в часи Данила Галицького, ми звертаємося до неї, аби у ці дні після Покрови вона взяла під свій оберіг наш край – Тернопілля, відвернула небезпеку від України, чудотворним омоформом покрила захисників Вітчизни, українське козацтво, вояків УПА, добро і злагоду принесла тернополянам.

– Тож привітаймо один одного з тим, що заступниця, утішителька, прилисток, цілителька, опікунка, владичиця, матір, як називають Холмську чудотворну ікону Божої Матері, після дворічної перерви прийшла знову до нас. Складаємо подяку настоятелю Свято-Троїцького духовного центру на честь князя Данила Галицького митрофорному протоієрею о. Анатолію Зінкевичу за його труди з появи цієї святині у красені-Тернополі, організації її перебування в нашому краї, –  йдеться в повідомленні.

Джерело: ternopil.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео