У Гусятинському районі жінці відірвало півруки

15 жовтня, о 20:30, на копичинецькому ПП «Масарівські Липки» трапилося нещастя. Техпрацівниця прибирала приміщення, як раптом увімкнувся конвеєр. Жінка не встигла забрати руку…

Потерпілу Мар’яну Бурак доправили до Тернопільської обласної лікарні з відірваною по лікоть кінцівкою.

За словами начальника відділу інспекції праці Ігоря Хаварівського, такі випадки часто трапляються на виробництвах, проте не кожен працівник, що отримав виробничу травму, знає, куди звернутись за компенсацією.

У таких ситуаціях на допомогу прийде державна структура – Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Якщо жінка була офіційно оформлена, то щомісяця з її зарплатні робили відрахування в цей Фонд. Тепер обов’язково потрібно зберегти усі документи і довідки з лікарні, де потерпілій надають меддопомогу.

- Потрібно зібрати чеки і підтвердження оплати тих чи інших сум, що вона витратить на лікування, - пояснив Ігор Хаварівський. - Якщо факт травматизму на виробництві підтвердиться, Фонд зобов’язаний відшкодувати жінці повну суму. У конкретній ситуації можна говорити про втрату працездатності – тимчасову чи постійну. Це вирішать лікарі. Тож потерпіла має право спочатку на одноразову фінансову допомогу, а потім, у випадку наявності висновку про постійну втрату працездатності, зможе претендувати на по життєву виплату в розмірі, який визначатиметься індивідуально до її ситуації.

Аби отримати право на відшкодування, жінці потрібно звернутися в Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві з повним пакетом документів. Пунктом 1.6 Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління Фонду від 27.04.2007 №24 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.06.2007 за №715/13982, передбачено, що справа про страхові виплати потерпілому формується за його бажанням в робочих органах виконавчої дирекції Фонду за місцем знаходження підприємства або місцем проживання потерпілого.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео