Андрій Дикун: "Для України стає цікавим ринок Китаю, ринок Близького Сходу і Африки"

На відкриття реконструйованої "Агропродсервісом" ферми приїхав Андрій Дикун – президент Асоціації виробників молока України, директор ПП «Дикун», який працює в напрямку аграрного консалтингу. "Терен" поспілкувався із бажаним гостем і отримав відповіді на актуальні запитання.

- Як Ви оцінюєте стан агросектору у молоковиробництві?

- Якщо брати у галузі сільського господарства, то стан надзвичайно важкий, але оптимістичний. Незважаючи на ряд ситуацій, які відбуваються у країні, агросектор набирає обертів. Треба сказати, що у цьому плані у нас прогрес. У молочній галузі трохи плачевна ситуація, бо відбувається зубожіння населення, купівельна спроможність падає, втрачені внутрішні ринки збуту (Крим, Донецьк, Луганськ), ми також втратили зовнішні ринки збуту (90% - це Росія), а адаптуватися до нових локацій збуту не так просто. Але уже на вересень місяць відкритий ринок Китаю, зняті обмеження по Казахстану. 

- Знаємо, що менш затратніше розвивати внутрішній ринок і збувати продукцію в Україні. Які шляхи відкриті на внутрішній ринок?

- Із внутрішнім ринком усе без змін. А для України, як говорилося, стає цікавим ринок Китаю, ринок Близького Сходу і Африки.

- Ось просто зараз ми знаходимося у Тернопільській області, де відкрили тваринницьку ферму. Чи актуальними і прибутковими будуть такі ферми на майбутнє?

- Звичайно, що буде ефективним. Якщо ми доб'ємося того, що буде краща якість молока. Раніше на цій фермі доїли вручну корів, а тепер тут присутня зовсім інша технологія. Але все ж таки те, чи буде ефективна ця ферма, залежатиме від менеджменту. Така ферма може давати на 1 корову - 10 тонн молока, або менше - 5, але вкласти можна однаково. З точки зору інвестора - "Агропродсервіс", який вклав сюди кошти, облаштувавши комфорт для тварин, питань немає. Усе залежить від менеджменту і прагнення максимальних результатів - тобто 10 тонн молока на 1 корову.

Якщо вдасться досягти таких результатів, то ця ферма буде дуже ефективна.

Юлія ПАЛЕНИЧКА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео