Тернопільська ОДА стає електронною

Аби отримати одноразову матеріальну допомогу чи витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, більше не потрібно оббивати пороги облдержадміністрації. Тепер це можна зробити на порталі www.igov.org.ua.

16 жовтня керівник апарату Тернопільської ОДА Віктор Шумада презентував систему доступу до електронних послуг в Тернопільській області.

Поки що система надає лише три електронні послуги: отримання разової (індивідуальної) ліцензії на здійснення суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності зовнішньоекономічних операцій, надання одноразової матеріальної допомоги громадянам та надання витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки. Але Віктор Шумада запевнив, що до кінця жовтня за допомогою порталу можна буде отримати довідку форми N 6-зем, записатися на прийом до чиновника, відправити запит на інформацію, а також надіслати звернення до голови ОДА.

Розробили систему ІТ-волонтери, тому вона не вартувала державі ні гривні. Для того, аби система функціонувала на державному рівні, немає відповідного законодавства, але це питання часу.

«Зараз у всіх на слуху електронне урядування, надання електронних адмінпослуг. Електронні послуги – це той вектор, яким будуть рухатися Президент, уряд, обласні адміністрації. Переваги таких послуг в тому, що вони є швидкими і тепер не потрібно нікуди ходити і оббивати пороги, а достатньо лише зайти на сайт», – розповів Віктор Шумада, пояснюючи принцип роботи системи.

Варто сказати, що Тернопільська облдержадміністрація – одна з перших в Україні, яка розпочала перехід до надання електронних послуг. Наразі в Україні лише дві таких області – Тернопільська і Волинська.

Для того, аби отримати потрібну з трьох вище перелічених послуг, необхідно зайти на сайт Тернопільської ОДА, де на банері праворуч є віконце з написом «Електронні послуги в Тернопільській області», і пройти авторизацію або за допомогою електронно-цифрового підпису, або через номер банківської картки фінансових установ, які є у списку. Потім необхідно заповнити всі поля і відправити заявку. За допомогою системи ви зможете слідкувати за тим, на якій стадії перебуває ваш запит.

Вже до кінця 2015 року майже всі послуги, які надає держадміністрація жителям області, мають бути в електронній системі iGov.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео