Виставку графіки та живопису відкрили у Тернополі

Виставку графіки та живопису відкрили в Тернопільському кооперативному торговельно-економічному коледжі. Її автори – група митців, які готові ділитися своїми вміннями і знаннями з тими, хто тільки починає свій шлях у мистецтві. Усього їх шестеро, один з яких – заслужений художник України. П’ятеро з цієї групи були наставниками для дітей під час трьох пленерів, які відбулися в Тернополі та у Карпатах.

– У нас утворився постійний склад художників, які працювали з дітьми на пленерах, – розповів живописець Володимир Шумило. – За результатами цих пленерів була відкрита виставка дитячих робіт. А потім ми подумали: «А чому б не зробити і виставку викладачів-наставників?». Здійснити задумане нам допоміг Ігор Воробець, який був спонсором усіх трьох пленерів. Підтримав нашу ідею також директор навчального закладу. Так на другому поверсі коледжу відкрилась міні-галерея. У цьому закладі є відділення дизайну, тож студентам теж буде цікаво оглянути виставлені роботи.

Є в експозиції й картини випускника цього закладу – Миколи Кафтана. Власне, з його робіт й розпочинається виставка. Є дві його картини на тему АТО, ще одна представляє його улюблену тему – зображення коней. Живопис представили також молоді художники Любов Поворозник та Оксана Бурда, і досвідчений художник Володимир Шумило. Його улюблена тема – це рідне місто.

– Коли малюю Тернопіль, то відтворюю все так, як є, достовірно, – розповів Володимир Шумило. – І зараз на моїх давніх роботах можна побачити те, чого вже немає. Адже місто весь час змінюється, і невідомо, яким воно буде за день чи рік. А так у живописних роботах усе зафіксовано. Для експозиції я надав полотна, створені цього року. Є там і центр міста, і Надставна церква, і парк Національного відродження. Якось вранці я переходив через цей парк з «Баму» на «Східний», і в був зачарований тим, що побачив: ніби в лісі опинився. Не думав, що в цьому парку можна щось цікаве знайти, а коли побачив дерева у вранішньому світлі, то мені захотілося відтворити такий сюжет на полотні.

Графічна частина експозиції представлена роботами двох авторів: заслуженого художника України Євгена Удіна та молодого Володимира Поворозника. Графічні роботи Удіна не залишають нікого байдужими, їх можна розглядати годинами. А для виставки він відібрав те, що найцікавіше саме студентам – різні техніки виконання. Є автолітографії, монотипії, роботи створені олівцем, тушшю, фломастером. Зовсім інша графіка у Володимира Поворозника. Чудові його роботи із серії про трамвай та малюнки на тонованому папері.

Оглянути цю виставку у кооперативному коледжі можна буде упродовж трьох тижнів. Експозиція відкрита щоденно з 9.00 до 19.00.

Джерело: zz.te.ua

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео