Автомобілі інвалідів від іноземного дарувальника уже не повертатимуть державі

Автомобіль, отриманий інвалідом через «донора» з-за кордону, відтепер зможуть залишити у власності члени його сім’ї. Такі зміни до Порядку забезпечення інвалідів автомобілем внесли на засіданні уряду 7 жовтня.

Йдеться про те, що після смерті інваліда або дитини-інваліда автотранспортний засіб, який визнали гуманітарною допомогою і передали через управління соцзахисту, за рішенням Мінсоцполітики стає власністю родичів. 

Авто, яке передали через донора з-за кордону, розмитнюється безкоштовно. Після смерті інваліда раніше родичі платили викуп за такі автомобілі або ж повертали їх управлінню соцзахисту.

Сам процес отримання автомобіля залишився без змін. Людина, яка претендує на машину, має подати пакет документів і висновок обласної медико-соціальної експертної комісії про наявність медичних показань в управління соцзахисту.

«Ті, кого поставили на облік в соцзахисті, мають можливість отримати безкоштовний автомобіль від держави. Інший, значно швидший і реальніший варіант для таких людей, - знайти самостійно за кордоном так званого «донора», - розповідає тернополянин Ігор Яблонський. – Подароване авто визнають гуманітарною допомогою, а, отже, проведуть його розмитнення безкоштовно. Логічно, що це авто повинно залишатись за інвалідом, а у випадку його смерті - за родичами. Адже участь держави у процесі невелика. Пошуки «донора» та оформлення авто – справа, по суті, самого інваліда».

Загалом процедура подачі документів для зарахування у чергу затяжна, як і сам процес передачі авто. Уповноважена особа від інваліда повинна їхати за кордон, укласти договір дарування з власником авто. Дарують цю машину управлінню соцзахисту. У договорі дарування варто уважно прописати дані отримувача, щоб машину не передали наступній особі згідно з чергою. Авто знімають з обліку за кордоном, оформляють як гуманітарну допомогу в посольстві іноземної країни, перекладають і завіряють  документ. Тоді машину можна перевозити на територію України.

Процес гальмується на митниці, де авто залишається, а уповноважена особа подає документи знову ж таки в управління соцзахисту. Тільки після отримання відповідних документів про підтвердження, що вантаж є гуманітарною допомогою, можна безкоштовно розмитнити авто, після чого доставити його знову в управління соцзахисту для оформлення. Лише опісля інваліду видають транспортний засіб.

Цього року через іноземного «донора» авто отримали 10 осіб, у 2014 році – 13 осіб, повідомляють у департаменті соціального захисту населення Тернопільської ОДА. За кошти держави автомобілі жителям області даної категорії надавали востаннє у 2013 році.

Загалом, на даний час у Тернопільській області на такому обліку стоїть 1528 осіб. Розділяють три черги, згідно яких розподіл здійснюють у відсотковому відношенні. Відтак у черзі на першочергове отримання в області зареєстровано 18 осіб, на позачергове – 80, у загальній черзі – 1230.

Право на першочергове забезпечення мають:

- інваліди, які відповідно до статті 11 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" належать до осіб, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та інваліди війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Другої світової війни та війни з Японією (за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем).

Позачергово транспортним засобом забезпечують:

- інвалідів війни; 
- інвалідів від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин з числа колишніх малолітніх в’язнів (до 14 років); 
- сімей з двома та більше інвалідами; 
- інвалідів І групи (незалежно від наявності медичних показань) та ІІ групи 1 категорії з числа учасників ліквідації аварії на Чорнобильської АЕС та потерпілих від наслідків цієї аварії; 
- інвалідів з ампутацією обох ніг, якщо вони постійно працюють або навчаються; 
- інвалідів І групи 1 категорії з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та потерпілих від наслідків цієї аварії; 
- інвалідів з куксами обох ніг і рук. 

Забезпечення у порядку загальної черги можливе для інших інвалідів, які мають відповідні медичні показання. Вони не повинні мати в особистому користуванні автомобіля, у тому числі придбаного за власні кошти (незалежно від строку такого придбання) або отриманого через головне управління соціального захисту, що перебував в експлуатації менш як 10 років. Також вони протягом семи років перед взяттям на облік і за час перебування на обліку не отримували автомобіль як благодійну допомогу або протягом цього часу не реєстрували придбаний автомобіль, строк експлуатації якого менший, ніж п’ять років.

Розподіл автомобілів здійснюється у наступному співвідношенні:

1. 50 % - особам, що  мають право на першочергове забезпечення автомобілями;
2. 30  %  - особам, що мають право на позачергове забезпечення автомобілями;
3. 20  %  - особам усіх інших категорій, що забезпечуються автомобілями у порядку загальної черги.

Варто також пам’ятати, що особа, яка претендує на отримання авто, не повинна мати в особистому   користуванні іншого автотранспорту. Автомобіль, який передають через іноземного дарувальника, не повинен бути старшим 8 років, потужність двигуна – з об’ємом не більше 1800 куб. см. Цю машину отримувач не має права продавати чи дарувати.

Катерина БОЙКО

Фото з відкритих джерел

 

 

 

 

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео