Чим загрожує укус кліща

На Тернопільщину прийшла дощова та холодна погода, тому більшість людей забули про загрозу укусів кліщів. Проте, за даними Державної санітарно-епідеміологічої служби у Тернопільській області тернополяни продовжують звертатись з укусами.

Лише за минулу добу в області зареєстровано 2 випадки укусів кліщами. Медики застерігають, що ці паразити загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка тощо.

До речі, також зареєстровано хворобу Лайма у двох жителів області. Першим проявом хвороби є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м'язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Тому, незважаючи на погіршення погодних умов, тернополянам радять бути пильними під час відпочинку на природі.

Юлія НІКІТІНА

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео