Наталя Шимків: «Пласт навчив мене бути відповідальною»

17 жовтня тернопільські пластуни обрали новий провід станиці Тернопіль, який вдруге поспіль очолила «ластівка» Наталя Шимків.

 – Передусім відзначу, що Пласт – одна з найбільших і найстарших організацій в Україні, виховники якої плекають у своїх послідовників любов до рідної землі, здорове тіло і здоровий дух, всебічно сприяють їх вихованню на засадах християнської моралі, – розповіла Наталя. – Заснований Пласт був ще у 1911-ому році з метою виховання дітей та молоді через життя згідно з пластовим  світоглядом, практикування його у повсякденному побуті, вдома і на сходинах, в церкві і у школі, в праці і у науці, в грі й у забаві.

– А коли, як і чому особисто ти прийшла в Пласт?

– Це було наприкінці 2008-го року. Я була уже свідомою дівчиною, тому з упевненістю можу сказати, то був мій обдуманий вибір. Про організацію почула від своїх друзів, і мені стало цікаво. А коли ще й побачила фотографії з життя Пласту, то це мене неабияк захопило. Мені самій захотілося відчути цей драйв! Проте тоді навіть уявити не могла, що Пласт стане для мене не просто організацією, де цікаво, а місцем, де залишуся на довгі роки і буду відігравати важливу роль. І, що чи не найголовніше, – навіть знайду свою долю, рідну людину, з якою поєднаю майбутнє і побудую сім’ю. Можна сказати, що саме у Пласті я знайшла все й що Пласт – це і є моє життя.

– Що нового ти відкрила для себе, прийшовши в Пласт?

– Пласт навчив мене бути відповідальною і брати на себе обов’язки не тільки за себе, а й за тих, хто поруч. Пласт подарував мені хороших наставників, добрих друзів і середовище, в якому люди залишаються людьми за будь-яких обставин, до того ж виховують у наступниках потрібні в житті справжні людські цінності. Сьогодні я з гордістю можу сказати: практично всі мої друзі, і не тільки з Тернополя, а й з усієї України та із-за кордону, є пластунами! Нещодавно я відвідала вишкільний табір у Канаді, де пластують третє та четверте покоління українців. Хоча в них дещо інша мета діяльності (якщо в Україні ми виховуємо лідерів та провідників  суспільства, то в діаспорі більше акцентують на тому, щоб зберегти мову та культуру української нації і передати ці надбання своїм діткам), знайшла там багато нових товаришів, які живуть за тими ж ідеалами, що і я. 

– Скільки пластунів сьогодні в Україні та у станиці Тернопіль?

– Організація функціонує практично в усіх обласних центрах, успішно розвивається на території східних регіонів. У тернопільському Пласті близько 600 членів, а в Україні загалом нас близько семи тисяч. Мені приємно, що в Тернополі за кілька останніх років все більше батьків хочуть віддати своїх дітей на виховання до Пласту. На превеликий жаль, не можемо приймати усіх, оскільки не вистачає старших пластунів (виховників), які б займалися з такою кількістю діток, адже працюють вони на волонтерських засадах. Це дуже мене болить та турбує, бо ми повинні усвідомити: якщо не виховаємо нову зміну, – про громадянське суспільство і розвиток України навіть марно говорити!

– Хто сьогодні може приєднатися до Пласту?

– Вступити до лав організації може кожен охочий, починаючи з двох років. Ми працюємо з різними віковими категоріями за програмою та методичними матеріалами, напрацьованими протягом усієї історії Пласту. Для кращого управління діє структура за віком: з 2-ох до 6-ти років – «пташата», які відвідують заняття і табори разом зі своїми батьками; з 6-ти до 11-ти років – «новацтво», яке вже самостійно бере участь у всіх акціях; з 11-ти до 18-ти років – «юнацтво». У Пласті також є старші пластуни – від 18-ти до 35-ти років. Вони беруть на себе відповідальність за виховання та навчання дітей молодшого віку. Тих, кому вже виповнилося 35 років і більше, називають «сеньйорами». На них лягає весь тягар волонтерської роботи та виховання молоді. Сеньйори й старші пластуни роблять дуже багато для країни. Їх потрібно цінувати, адже на прикладі власних добрих вчинків вони навчають того, про що не написано у жодному, навіть найкращому, підручнику.

– Які заходи зазвичай організовуєте та що репрезентує Пласт найближчим часом?

– Протягом року пластуни втілюють у життя чимало корисних проектів, а також організовують навчальні табори. Торік в нас були і «Стрілецька весна’2015», і «Моя незвідана країна», і «Кінофест», і «Спортивний бум», і безліч інших вишколів… Вшановуємо Героїв України, відзначаємо церковні свята, ходимо маланкувати та колядувати, організовуємо Різдвяну Свічечку і передаємо Вифлеємський Вогонь Миру. А однією з найважливіших дат у Пласті є День Першої Пластової Присяги, де збираються всі пластові уклади – пташата, новаки, юнаки, старшопластуни та сеньйори. Щодо найближчих заходів, то з 30 жовтня до 1 листопада в Тернополі відбуватиметься Крайова Спартакіада’2015, пов’язана із 12-ою точкою пластового закону «Пластун дбає про своє здоров’я». Участь у ній  візьмуть близько 50-ти команд, а також гості зі всієї України.

– Чи долучаєтеся до збору допомоги для бійців АТО?

– Так, звісно. Ми виховуємо у своїх дітках патріотизм та почуття любові до України, тому не можемо залишатися осторонь того, чим живе країна. Часто проводимо благодійні ярмарки на підтримку бійців, виручені кошти передаємо на потреби пластунів-військовиків.

– І на завершення – які критерії відбору до організації?

– У пластунів є чудовий вислів: «Пласт – для всіх, але не всі – для Пласту!» Це означає, що в лавах своєї організації ми хочемо бачити усіх, але далеко не всі можуть відповідати її нормам та правилам. Декому заважко, хтось не знаходить себе, а з тими, хто порушує правила, ми самі рішуче прощаємося… Пласт – велика організація, і, як у всіх великих спільнотах, у нас бувають люди різні. Але чого не відбереш – ми завжди прагнемо бути найкращими!

Джерело: ternopillive.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео