За рік Тернопіль витрачає на електрику більше мільярда гривень

Заступник міського голови з питань міської інфраструктури Владислав Стемковський розповів, що до 2011 року у Тернополі майже не займалися питанням енергоефективності. Тоді, при міському бюджеті 800 мільйонів гривень, електрика і газ обходилась Тернополю 1,5 мільярда. В середньому один мешканець витрачав близько 5-ти тисяч у рік.

«На жаль, до 2011 року у нашому місті питаннями  енергоефективності займалися досить хаотично. За останні декілька років ми перетворити це у системну і послідовну роботу. До 2011 в місті не було енергоменеджера та відділу в міській раді, який займався би енергоефективністю. Поняття енергоаудит теж було досить віртуальне», – розповідає Владислав Стемковський.

Завдяки інвестиціям у Тернополі реалізовують 6 проектів по енергозбереженні: проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», «Енергоефективна трансформація міста Тернополя», за підтримки світового банку, програма «Модернізація системи водопостачання та водовідведення», проект «Модернізація централізованого теплопостачання» та ін.

За його словами, економія 10-ти відсотків енергії залишає гроші в економіці міста.

«У європейській Угоді мерів є ціль, щоб 20% енергії генерувалося з альтернативних джерел, які є в Тернопільській області. Якщо якась частинка  цих коштів буде залишатися виробникам біопалива інфраструктурі, яка буде генерувати енергію – це складова частина економічного розвитку регіону» , – додає Владислав Стемковський.

Джерело: ternopil.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео