Претенденти на мерське крісло підписали Декларації відповідальності

Активісти громадського руху «Чесно» в Тернопільській області напередодні виборів до місцевих рад розповіли про доходи кандидатів на посаду міського голови та чимало інших аспектів передвиборчої боротьби. Вся представлена інформація була зібрана активістами в рамках кампанії «Стеж за грошима».

«Стеж за грошима» - кампанія, метою якої було простежити, аби кандидати дотримувалися нового законодавства та відкрито продемонстрували свою фінансову звітність і розподіл коштів. «Великою проблемою українського суспільства є політична корупція. Це коли великі дядьки з великим гаманцями купують собі депутатів, які потім у Верховній Раді, в місцевих радах приймають ті рішення, які необхідні цим великим гаманцям. Тому громадська кампанія «Стеж за грошима» є моніторинговим процесом фінансування політичних партій, їхніх джерел: хто фінансує та на що витрачаються ці кошти, – зазначив координатор «Чесно» в Тернопільській області Іван Омелян. – Ми пробуємо показати громадянам ті зони ризику, в яких фінансування політичних партій не є прозорими, а отже можлива політична корупція».

Кампанія знайшла підтримку в громадян по всій Україні: 5335 осіб підписали петицію, в якій закликають кандидатів до прозорості виборчого процесу. 1608 підписантів – з Тернополя. Іван Омелян вважає, що така кількість підписів свідчить про те, що тернопільська молодь хоче знати, звідки у політичних партій гроші.

Збирали підписи і серед кандидатів, але вже не під петиціями, а під Деклараціями відповідальності. По Україні назбиралося 556 таких декларацій від кандидатів. Підписавши її, кандидат зобов’язаний виконати ряд вимог, а саме: до 1-го жовтня 2015 року оприлюднити декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік, до 20-го жовтня 2015 року оприлюднити детальний проміжний звіт про надходження та витрати на виборчу кампанію, а до 30 жовтня 2015 року публічно надати остаточний фінансовий звіт про витрати на виборчу кампанію. Активісти вважають, що такі зобов’язання зможуть підвищити прозорість виборчого процесу.

З 11 кандидатів на посаду міського голови Тернополя лише 7 підписали Декларацію відповідальності. Серед підписантів – Михайло Ратушняк, Володимир Бліхар, Тарас Пастух, Святослав Півторак, Роман Кінаш, Олег Вітвіцький та Руслан Царик. Чинний мер Сергій Надал, а також Орест Муц, Ігор Вонс і Петро Ландяк відмовилися брати на себе цю відповідальність.

Громадський рух «Стеж за грошима» продовжує моніторинг передвиборчих витрат та доходів кандидатів.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора  

Вибір читачів за тиждень

Відео