Скільки коштує народити дитину в Тернополі

Медична допомога в Україні - безкоштовна. Проте, лікування у медичних закладах не обходиться без благодійних внесків та грошових «подяк» лікарям.

Це стосується оглядів вагітних та самих пологів. Як розповіли майбутні матері-тернополянки та ті, хто народили нещодавно, поява на світ дитини вартує недешево.

Благодійні внески на ремонт

Починається все із благодійних внесків на ремонт приміщення. Хоча умови у пологових Тернополя – далекі від ідеальних.

«Перший огляд у лікарні вимагає першого благодійного внеску, - розповідає 27-річна тернополянка Катерина Манаєва. – Як пояснив лікар – це кошти на ремонт кабінету. Розмір суми – на власний розсуд.»

Далі – платні УЗД, а ще - аналізи, для проходження яких потрібно мати самостійно придбані набори.

«Протягом усієї вагітності потрібно зробити щонайменше три УЗД, - продовжує Катерина. – Безкоштовним було лише перше, за всі інші довелось платити – від 100 до 150 грн. Також потрібно проходити огляди у лікаря - хоча б раз на місяць. Буває, що здавати аналізи доводиться і 2-3 рази в місяць. Коли прийшла здавати кров вперше, мене попросили надати усе необхідне устаткування. Виявляється, вагітна повинна мати власний комплект – вата, капіляр, скарифікатор. Таких елементарних речей в лікарні немає».

Комплекс медикаментів та вітамінів

Протягом перших трьох місяців вагітності виписують необхідні медикаменти та вітаміни, які неможливо проігнорувати. Це, за словами тернополянки, обходиться до 400 грн на місяць. Окрім того, в комплекс усіх аналізів входить необов’язковий, але рекомендований аналіз на ТОРЧ-інфекцію. Направлення дають у лабораторію «SINEVO», вартість – 500 грн.

Ціна пологів

Останні місяці вагітності закінчуються тими ж благодійними внесками. Також майбутня мама готує до пологів набір, їх список видають у лікарні. Туди входять речі для дитини, засоби особистої гігієни, а також медичні засоби. За такий комплект платять до 4 тис грн.

У медичних закладах пропонують оплатити страхування, яке покриває витрати у випадку ускладнень під час пологів. А за проведення пологів заведено «дякувати» усій медичній команді.

«Подяка лікарю – у межах 500 грн, якщо це ускладнені пологи – така ж сума анестезіологу. Також 500 грн платять медсестрі, 300 грн - акушерці та 200 грн - санітарці, - додає Катерина Манаєва. - Кожне ускладнення після пологів – також платне. Звичайно, цих грошей вимагати не будуть. Але пацієнтка отримає відповідне ставлення від медичного персоналу. Навіть під час пологів знаю випадок, коли у жінки виникли ускладнення. Лікар, замість того, щоб діяти, шукав її чоловіка і перепитував, чи той згідний доплатити».

Загалом, за народження дитини у кращому випадку платять:

  • Благодійні внески – 50 грн;

  • УЗД – 400 грн;

  • Аналізи – 550 грн;

  • Медикаменти та вітаміни – 1200 грн;

  • Набір для пологів – 4 тис. грн.;

  • «Подяки» медперсоналу – 1500 грн.

Всього – 7700 грн.

Держава допомагає

Держава ще не відмовилась підтримувати матерів. Перед пологами і після них виплачують допомогу. Це близько 3-ох тисяч для непрацюючих, ця сума збільшується для оформлених на роботі офіційно. Розмір виплати за народження – 41 280 гривень.  Частину коштів виплачують одразу після пологів, це 10 320 гривень. Решту - протягом наступних 36 місяців рівними частинами (860 грн. на місяць). У такому ж розмірі виплачується допомога при усиновленні дитини.

Для отримання допомоги необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення за місцем  проживання одного не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.

 Додаткову допомогу отримують одинокі матері, одинокі усиновителі (вдови, вдівці). Виплати проводять не довше, ніж до 23 років. Їх розмір – це різниця між 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 30 % від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У реальності отримують кошти у межах 700 грн.

На Тернопільщині борються із медичною корупцією

На даний час в області активізували боротьбу з медичною корупцією. Протягом жовтня уже виявлено три випадки, коли медики одержали хабарі. Ці винагороди брали за неправдиву медичну довідку для звільнення від призову, за проходження медичної практики, для проведення комп’ютерної діагностики. Відкриті кримінальні впровадження, з набранням законної сили судового рішення вирішують питання про звільнення осіб із займаної посади за вчинення корупційного кримінального правопорушення.

Катерина БОЙКО

 

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео