Відомий телеведучий приготував для тернополян «Печеню нанизану» (фото)

Костянтин Грубич презентував у Тернополі кулінарну книгу «Смачна країна», рецепти для якої збирав по всій Україні. «Печеню нанизану» за рецептурою 1929 року телеведучий приготував на очах у тернополян.

Кулінарний майстер-клас відбувся у галереї «Бункермуз». Столичний гість розповів про приготування простих і недорогих страв з екзотичними назвами, як-от: «гартована юшка», «пиза», «цілющі голубці», «вугільна кава»…

А страву для майстер-класу, «Печеню нанизану», Костянтин обрав саме з Тернопільщини.

- Ідея збирати рецепти зародилась на одній з телепрограм, - розповів пан Грубич. - Ми їхали на малу батьківщину однієї з українських зірок і розшукували цікаву страву. І ось лікарка з Тернополя Ірина Юрчишин написала листа, що в них в родині є сімейна реліквія - книга Ольги Франко «Перша українська кухня» 1929 року, і так сталось, що її нема кому передати. Для Віктора Павліка, уродженця Тернопільщини, ми зготували «Печеню нанизану» за рецептом Ольги Франко. Ця книга також стала моєю сімейною реліквією.

Книга Грубича «Смачна країна» складається з 25 розділів, у яких представлені кулінарні досягнення всіх областей України. Є також розділ, присвячений Криму, який, за словами телеведучого, досі наш. На тимчасові негаразди нічого, мовляв, звертати увагу.

У розповідях про кожну область автор викладає суб’єктивний погляд на кулінарні особливості регіону, дає 5-6 рецептів, супроводжуючи кожен своєю історією. Інколи історії походження страви більші за сам рецепт.

Унікальних рецептів Грубич не приховує, усі кулінарні «трофеї» виклав на трьохста сторінках своєї книги. У ній є фірмові рецепти від знаних українських шеф-кухарів і шедеври народної кулінарії, чимало традиційних призабутих страв, що їх їли українці протягом багатьох століть… Оцінити печеню прийшов і тернопільський ресторатор Ігор Парій, рецепт якого також є у книзі.

- Я не є професійним кулінаром, я журналіст, - сказав Костянтин Грубич. - Але своїм прикладом показую, що навіть для того, хто не має спеціальної освіти, але має бажання - все можливо.

Коли ароматна «Печеня нанизана» була готова, нею пригостили усіх присутніх. Було смачно…

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео