11 Квітня 2021, Неділя


У Тернополі помер екссуддя

Україна заборонила ввозити пшеницю і соняшникову олію з Росії (Агроновини)

Ефект від детінізації економіки на Тернопільщині – 82%

Неподалік Тернополя проведуть обробку посівів агрохімікатами

Після тривалої хвороби помер священник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Дверні вертикалі (фото)

Хороших доріг на Тернопільщині стає більше (фото)

Це цікаво
Древній саркофаг випадково знайшли на Тернопільщині

За добу понад 400 людей захворіли на коронавірус та ще 11 померли

Відео
На Кременеччині сталася жахлива пожежа (відео)

Це цікаво
11 квітня в історії Тернопільщини

10 Квітня 2021, Субота


Погода
Погода у Тернополі 11 квітня

Відомий тернопільський журналіст та письменник ввідійшов у вічність

Фотофакт
У Тернополі навіть супутниковим тарілкам надають патріотичних кольорів (фотофакт)

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. На відстані дотику (фото)

Відео
Через необачність одного з водіїв під колесами авто ледь не опинились двоє дітей (Відео)

Фоторепортаж
На Тернопільщині відкрили поліцейську станцію (фото)

На Тернопільщині 59 жителів краю перестали приховувати свої доходи

Фотофакт
На Тернопільщині місця відпочинку перетворюють на сміттєзвалища (фотофакт)

У Тернополі затримали серійного крадія

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Розкіш каменю (фото)

Тернопільська міська рада визначилася з долею радянського літака, що на проспекті Степана Бандери

Дорожники Тернопільщини закривають проїзд через міст

Україна подала заявку на включення борщу до культурної спадщини ЮНЕСКО (Агроновини)

У Тернопільській лікарні збирають гроші на катетери та голки

Фотофакт
На Бережанщині місцеві жителі самостійно прибрали стихійне сміттєзвалище (фотофакт)

У Шумську ініціюють відновлення центрального стадіону

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Без скла (фото)

На Тернопільщині вже добре навчилися аналізувати ризики

Помер 89-річний священник з Тернопільщини

За добу – понад 500 нових хворих на коронавірус

Фотофакт
На Бережанщині знову горіла суха трава (фотофакт)

Це цікаво
10 квітня в історії Тернопільщини

9 Квітня 2021, П’ятниця


Погода
В Тернополі нарешті розпогодиться і потепліє

Фотофакт
Тернополяни дізнаються більше про рідне місто (фотофакт)

Аж 400 дерев планують завтра висадити на Бережанщині

Ще одне місто на Тернопільщині завершує опалювальний сезон

Медичні працівники Тернопільщини отримали відзнаки з нагоди Дня здоров’я

Відео
На Кременеччині одні мешканці смітять, інші – збираються на толоки (фото, відео)

Анонс
Що чекає тернополян на вихідних

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Де у Чортківській громаді за день висадять понад 1000 дерев

Тернополянам на замітку: у яких випадках варто відкласти джампінг до кращих часів

На Тернопільщині критично росте число хворих, яким потрібна киснева підтримка (фото)

У містечку на Тернопільщини з’явився спортивний майданчик (фотофакт)

Юна гімнастка з Тернополя завоювала дві золоті медалі

На Одещині злочинці вимагали у фермера $1 млн за життя сина (Агроновини)

Тернопільський стадіон готують до фінальних матчів Кубка України 

Тернопільські абітурієнти  можуть завтра перевірити свої знання на пробному ЗНО

Бігуни з Тернопільщини запрошують на прибирання лісу

На Тернопільщині для госпіталізації хворих на COVID-19 підтвердження ПЛР-тестом вже не обов’язкове 

Коньяк і настоянки масово виготовляли у підпільних цехах на Тернопільщині

Відомий телеведучий приготував для тернополян «Печеню нанизану» (фото)

Костянтин Грубич презентував у Тернополі кулінарну книгу «Смачна країна», рецепти для якої збирав по всій Україні. «Печеню нанизану» за рецептурою 1929 року телеведучий приготував на очах у тернополян.

Кулінарний майстер-клас відбувся у галереї «Бункермуз». Столичний гість розповів про приготування простих і недорогих страв з екзотичними назвами, як-от: «гартована юшка», «пиза», «цілющі голубці», «вугільна кава»…

А страву для майстер-класу, «Печеню нанизану», Костянтин обрав саме з Тернопільщини.

– Ідея збирати рецепти зародилась на одній з телепрограм, – розповів пан Грубич. – Ми їхали на малу батьківщину однієї з українських зірок і розшукували цікаву страву. І ось лікарка з Тернополя Ірина Юрчишин написала листа, що в них в родині є сімейна реліквія – книга Ольги Франко «Перша українська кухня» 1929 року, і так сталось, що її нема кому передати. Для Віктора Павліка, уродженця Тернопільщини, ми зготували «Печеню нанизану» за рецептом Ольги Франко. Ця книга також стала моєю сімейною реліквією.

Книга Грубича «Смачна країна» складається з 25 розділів, у яких представлені кулінарні досягнення всіх областей України. Є також розділ, присвячений Криму, який, за словами телеведучого, досі наш. На тимчасові негаразди нічого, мовляв, звертати увагу.

У розповідях про кожну область автор викладає суб’єктивний погляд на кулінарні особливості регіону, дає 5-6 рецептів, супроводжуючи кожен своєю історією. Інколи історії походження страви більші за сам рецепт.

Унікальних рецептів Грубич не приховує, усі кулінарні «трофеї» виклав на трьохста сторінках своєї книги. У ній є фірмові рецепти від знаних українських шеф-кухарів і шедеври народної кулінарії, чимало традиційних призабутих страв, що їх їли українці протягом багатьох століть… Оцінити печеню прийшов і тернопільський ресторатор Ігор Парій, рецепт якого також є у книзі.

– Я не є професійним кулінаром, я журналіст, – сказав Костянтин Грубич. – Але своїм прикладом показую, що навіть для того, хто не має спеціальної освіти, але має бажання – все можливо.

Коли ароматна «Печеня нанизана» була готова, нею пригостили усіх присутніх. Було смачно…

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

22

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора