Некомпетентність членів ДВК породжує порушення виборчого процесу

В день виборів, 25 жовтня, до правоохоронців області надійшло 30 повідомлень про порушення виборчого процесу. Ще 7 повідомлень надійшло в міліцію після закриття виборчих дільниць. Про це повідомив заступник начальника УМВС України в Тернопільській області Руслан Балик під час прес-конференції з представниками політичних сил та громадськості.

 По 5 повідомленнях порушено кримінальні провадження: 4 – за частиною 2 ст. 158 ККУ (пошкодження виборчої документації) та 1 – хуліганство. Після закриття виборчих дільниць для голосування надійшло ще 7 повідомлень про порушення. Вже відкрито два кримінальних провадження.

Юрист ТОО КВУ Тетяна Семусь каже, що суттєвих порушень, які б вплинули на результат підрахунку голосів, представники «Комітету виборців України» не зафіксували. «Я можу пояснити це тим, що сама процедура підрахунку голосів в новому законі не зазнала змін. Тому, як рахувати фізично (бюлетені – авт.) і заповнювати протоколи, члени комісії, які вже мають досвід, знають. Та в зв’язку з цим на даному етапі порушень немає, - каже пані Тетяна. – Проте все ще попереду, адже розподіл квот і визначення конкретних переможців в депутати міської і обласної рад відбуватиметься вже у територіальних комісіях, коли до них надійдуть 100 % протоколів».

Громадські активісти та спостерігачі вже неодноразово наголошували на тому, що чимало членів комісій є некомпетентними і володіють низьким рівнем фаховості, необхідної для забезпечення повноцінного виборчого процесу. Тому чимало порушень, наприклад, переписування протоколів вже на дільницях прямо перед здачею, є наслідком некомпетентності членів комісій.

Не варто оминати увагою той факт, що на цьогорічних виборах не було зафіксовано ані спостерігачами, ані членами комісії фактів, які б свідчили про підкуп виборців. У минулих виборчих перегонах про підкуп свідчила наявність нестандартних знаків чи символів в бюлетенях у клітинці, де більшість громадян завжди ставлять «+». На цих місцевих виборах таких фактів наразі не виявлено.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео