У Збаражі добре вродили «хіти століття»

Солідний урожай гарбузів виростили цьогоріч Оксана і Володимир Тхори зі Збаража. Зі своїх городів вони зібрали кілька тонн цих овочів.

Подружжя садить гарбузи багато років поспіль. Ці велетні особливого догляду не потребують. Вгноєна земля і трішки мінеральних добрив – ось і всі примхи рослини. Та якщо насіння неякісне, жодна піджива не допоможе.
– Минулого року ми залишилися без гарбузів – не зійшло насіння, – розповіла Оксана Тхір. – А цієї осені, бачте, вродило, бо насіння попалося хороше. 
Гарбузи, або, як кажуть у Збаражі, - «дині», «кабаки» плекає практично кожна родина. Наповнені поживними речовинами овочі йдуть здебільшого на корм домашній птиці і худобі, а ось у Тхорів насамперед дбають про здоров’я членів родини. 
– Всі знають про користь гарбузової каші, однак варить її не кожна господиня, – каже Володимир. – А у нас кашу, гарбузове насіння з апетитом їдять всі, особливо смакують вони дітям – Назарові та Оксанці.

З гарбузів, якщо до них додати моркви і яблук, можна чавити чудовий сік, варити повидло (той самий рецепт, що і з яблук). А сусідка Оксани Тхір взяла кілька стиглих плодів, щоб замаринувати їх – десь дізналася рецепт і хоче спробувати, що з того вийде. 
Зараз збаразькі господарі переймаються тим, як зберегти врожай. До приморозків гарбузи можуть перебувати на подвір’ї просто неба – тут вони дозріватимуть, доходитимуть до кондиції, а коли похолодає, овочі потрібно буде сховати до комори. Насіння з кращих екземплярів Оксана Тхір вибере і висушить, щоб наступного року був добрий посадковий матеріал.
Довідка. Гарбузи називають «хітом цього століття», «аптекою в мініатюрі». У плодах міститься велика кількість вітамінів і мінеральних речовин, а у насінні – 55 відсотків жирних та ефірних олій. Є у гарбузах органічні кислоти, амінокислоти, а каротину навіть більше, ніж у моркві. Корінці, що залишаються після збору врожаю на гарбузові, висушують, подрібніють і заварюють з них дуже корисний для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань чай. Гарбуз вживають при ожирінні, захворюваннях печінки і нирок, нормалізації перистальтики кишечника, а медики рекомендують чоловікам після сорока років систематично вживати гарбузове насіння для покращення потенції і профілактики простатиту.

Наталія ТАРНАВСЬКА

Вибір читачів за тиждень

Відео