У Львові прощалися з видатним уродженцем Тернопілля

26 жовтня у Львові попрощалися з письменником і громадським діячем Романом Лубківським. У Соборі св. Юра відбулася заупокійна Архиєрейська служба, чин похорону та прощання. Відтак вулицями міста похоронна процесія вирушила на Личаківське кладовище.

Роман Лубківський народився 10 серпня 1941 року в селі Острівець Тернопільської області. Закінчив філологічний факультет Львівського Національного університету ім. І. Франка. Працював заступником головного редактора літературного журналу «Жовтень». Один з засновників партії Народного Руху України. Депутат першого скликання Верховної Ради України. У 1990-х був послом України у Чехії та Словаччині.

Роман Лубківський є лауреатом Шевченківської премії. За перекладацьку діяльність і популяризацію в Україні польської літератури Лубківському присвоєно звання заслуженого діяча культури Польщі, за популяризацію чеської літератури він відзначений премією Вітезслава Незвала Чеського літературного фонду. Твори Романа Лубківського перекладені багатьма мовами.

Лубківський помер 23 жовтня у віці 74 років.

Джерело: www.oda.te.gov.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео