Поляки зацікавилися рухливістю студентів Тернополя, кліщами і туберкульозом у колоніях

Низку документів про співпрацю у сфері фізичної активності тернопільських студентів, дослідженнями хворих від укусів кліща і ситуацією із туберкульозом в місцях позбавлення волі підписано між Тернопільським державним медуніверситетом імені Івана Горбачевського та Вищою школою імені Папи Іоанна Павла II в Білій Підлясці (Польща).

За словами доцента Дарії Козак, як повідомили у прес-службі вишу, делегація Тернопільського медуніверситету кілька днів перебувала у Польщі з метою розширення напрямків міжнародної співпраці в рамках науково-дослідницьких проектів Європейського Союзу та участі науковців ТДМУ у кількох спільних україно-польських проектах. Йдеться, зокрема, про проекти «Фізична активність і режим харчування в залежності від стилю життя студентів медичного університету в Тернополі», «Фізична активність і режим харчування в залежності від стилю життя молоді в віці 15-17 років шкіл Тернополя», «Дослідження епідеміології, патогенезу, клініки і профілактики бореліозу», «Вивчення латентної форми туберкульозу у осіб старшого віку та осіб, які знаходяться в місцях позбавлення волі».

Члени делегації Тернопільського медуніверситету зустрілися з ректором Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці професором Йозефом Бергєром, науковцями цього навчального закладу, які безпосередньо займатимуться спільними україно-польськими науковими проектами.

Під час робочого візиту тернопільська делегація відвідала медичну лабораторію польського вишу. Тернополяни дізналися, що в підрозділах лабораторії на високому матеріально-технічному і науковому рівнях здійснюються науково-дослідні роботи щодо досліджень продуктів харчування, води та ґрунту на вміст хімічних елементів, солей важких металів і нітритів, вивчається вплив різноманітних чинників на репродуктивну систему тварин.

Окремі члени делегації з медуніверситету відвідали «Центр досліджень над інноваціями» медичної лабораторії Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ, де детально ознайомилися з методиками проведення досліджень збудника хвороби Лайма і латентної форми туберкульозу.

Також члени делегації ТДМУ відвідали сучасну нову медичну бібліотеку у Білій Підлясці і залишили свій запис у книзі відвідувачів. Делегати вишу з Тернополя були першими офіційними відвідувачами новозбудованої медичної бібліотеки.

Окрім того, представники медуніверситету імені І.Горбачевського ознайомилися з роботою кафедри фізіотерапії. Українську делегацію вразили умови організації і матеріально-технічна база кафедри. Тут створено все для того, щоб студенти мали змогу в реальних умовах відпрацьовувати практичні навички і оволодівати навчальним матеріалом.

У результаті візиту польські й українські науковці зійшлися на тому, що учасники спільного проекту обстежать фізичну активність з урахуванням харчування і стилю життя студентів ТДМУ та школярів міста. Також вони дадуть оцінку і рекомендації щодо організації режиму навчання, харчування, проведення вільного часу, занять спортом з метою гармонійного розвитку школярів і дотримання здорового способу життя молоддю. У рамках проектів заплановане обстеження школярів і студентів Тернополя та Білої Підляски.

Щодо проекту «Дослідження епідеміології, патогенезу, клініки і профілактики бореліозу» була досягнута домовленість про проведення фахових досліджень на наявність бореліозу у лісників і мисливців Тернопільської області, подальше порівняння отриманих результатів із проведеними дослідженнями цієї групи населення Білої Підляски.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото прес-служби ТДМУ

Вибір читачів за тиждень

Відео