Тернополяни завітали до «Краматорських бджілок» (фото)

Під час прес-туру на Донеччину тернопільським журналістам і волонтерам вдалося побувати у штабі відомих на всю Україну «Краматорських бджілок». У маленькому приміщенні місцеві добровольці допомагають бійцям АТО, чим можуть: продають вироби дітей, збирають гроші для армії.

У тісному підвальному приміщенні, яке місцеві ніжно називають вуликом, працюють, не покладаючи рук,  «Краматорські бджілки». Волонтери заснували тут міні-музей, організували цех із плетіння маскувальних сіток і «кікімор».

- Наш волонтерський рух почався 5 липня, коли Краматорськ визволили від окупантів, - розповіла координатор «бджілок» Ірина Сидоренко. - Ми об’єднали молодих людей і як волонтери допомагали пораненим у шпиталях. Свої гроші швидко закінчуються, тому ми почали робити усілякі вироби, проводити ярмарки.

У «вулику» для кожного куточка знайшли своє призначення. Тут збирають книжки для прифронтових зон, там створили меморіальний куточок для загиблих за Україну краматорчан, біля дверей стоїть столик з виробами дітей, є виставка світлин, як відбудовували місто після визволення від окупантів, висить прапор, на якому ставлять автографи бійці…

   

Та відомими на всю Україну «бджілки» стали завдяки своїм маскувальним сіткам і «кікіморам». У сусідній кімнатці краматорчани облаштували цілий цех, у якому з ранку до вечора працюють близько десяти пенсіонерів та інвалідів. Плетуть і не нарікають, незважаючи на мозолі на руках.

- У вересні я прочитала звернення Лесі Карягіної, яка є всеукраїнським координатором плетіння сіток для бійців, - продовжує пані Ірина. - Ми пишаємося, що були в числі трьох перших міст, які відгукнулись на її заклик. В нас не було ні даху над головою, ні досвіду - лише бажання. На маленькій підставочці ми могли зібрати до 50 метрів сітки. Тепер наші сітки та «кікімори» є по всій зоні АТО, а замовлення не припиняються.

Ми сфотографуватися з «Краматорськими бджілками» на пам’ять. У «вулику» є спеціальна дошка зі світлинами їхніх гостей: тут і бійці АТО, одного з яких «бджілки» навіть сватали, і учні місцевих шкіл, а тепер ще й журналісти й волонтери з Тернополя та Івано-Франківська.

- Ще не встигнете додому приїхати, як вже «висітимете» на нашій дошці, - запевнила «бджілка» Валентина Конобрицька. - Приїжджайте до нас ще, адже схід - це Україна.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео