Священики просять тернополян не уподібнюватися американцям

У неділю, 1 листопада, католицька церква святкує Всіх святих. А наступного дня – спомин всіх померлих. Люди йдуть на могили своїх родичів там моляться та запалюють свічки. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада американці та європейці святкують стародавнє кельтське свято – Хеловін. Сьогодні воно більше схоже на розваги. В Україні Хеловін набув популярності кілька років тому. Однак священики просять молодь не захоплюватися переодяганням, бо, кажуть, нічого спільного з християнством такі маскаради не мають.

Чи не щодня церква вшановує пам’ять того чи іншого святого. Проте їх є набагато більше ніж днів в календарі. Відтак, Папа Григорій ІІІ запропонував, аби 1 листопада поминали усіх святих. Наступного дня розпочинаються так звані задушні дні. Люди йдуть на могили померлих моляться там і запалюють свічки.

– Ті дні, на них ще кажуть – задушні, – це час, коли кожен практикуючий християнин має долучитися до такої доброї справи. Як ми можемо допомогти нашим померлим? Насамперед молитвою, жертвуванням Святої літургії, приступанням до Святого Причастя та Сповіді, щоб саме цими подарунками так би мовити допомогти тим душам померлих, які перебувають сьогодні в Чистилищі і потребують нашої допомоги, – розповідає заступник генерального директора Тернопільського благодійного фонду “Карітас” Роман Загородний.

В ніч на перше листопада відзначають ще й Хеловін. Молодь передягається у страхітливі костюми. Більшість людей вважає це свято нешкідливою веселістю. Але священики радять не захоплюватися цим, бо нічого спільного з християнством такі маскаради не мають і можуть зашкодити.

– Саме слово “свято” походить від слова “святий”. А вся ця нечиста сила, яку хоче показати молодь, не має жодного зв’язку з цим святом. Тому хочу попросити нашу молодь, якщо ви є дійсно добрі християни, старайтеся до таких речей не долучатися, бо Боже з грішним не поєднується. Навпаки ці дні проведіть в молитві, подякуйте Богові за те, що свого часу були святі і в майбутньому будуть, бо всі люди покликані до святості, – каже отець Роман.

1 листопада християни вшановують пам’ять митрополита Андрея Шептицького. З цієї нагоди в неділю молодь Тернополя після Літургії в Архикатедрі вирушить зі свічками до пам’ятника Митрополиту Андрею на вулиці Січових Стрільців, там відбудеться молебен за Україну та духовно-мистецька програма. Це кажуть священики хороша альтернатива для молоді, як відпочити в недільний вечір. Більше про свято всіх Святих дивіться в програмі “Духовні роздуми”, в неділю, першого листопада об 11.40.

Джерело: tv4.te.ua

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео