У Тернополі - двовладдя, є два мери (відео)

27 жовтня тернопільське студентство вибрало нового  голову. Зміни відбулися вслід за місцевими виборами. На них вдруге переміг чинний голова міста. У студентів інші  розклади: головою молодіжного товариства вперше обрана Ганна Леськів.

Політична діяльність попереднього студентського очільника Василя Костюка призвела його до зняття із посади. Згідно із рішенням протоколу зборів тернопільського студентського магістрату від 27.10. 2015 р. одноголосно прийнято рішення про відкликання студентського мера Костюка Василя у зв’язку з недотриманням обов’язків і політичною діяльністю та призначення виконуючого обов’язками студентського мера Леськів Ганну.
Раніше Терен спілкувався з колишнім студмером Василем Костюком. https://teren.in.ua/article/novyy_ternopilskyy_mer_zaymetsya_blahodiynistyu_video
Нагадуємо, що Василь є сьогодні четвертокурсником ТНЕУ. Недавно він з'являвся на білбордах міста, де зазначав, за що і як сильно він любить Тернопіль. На місцевих виборах балотувався від "Народного контролю".

Політична діяльність студентського мера не задовільна активну студентську громаду, у результаті чого студентський магістрат обрав на посаду студмера Анну Леськів.

Дівчина сьогодні навчається на історичному факультеті. Про її плани та діяльність на новообраній посаді - відео. 

- Вітаю, Анно! Сьогодні Ви займаєте посаду очільника студентства Тернополя. Що стало причиною перевиборів?
-  Наш студентський мер не справлявся зі своїми обов'язками, взагалі не проводив збори студентського магістрату, і буквально у вересні стало відомо, що він балотується від партії "Народний контроль" на вибори, і звичайно, що ця політична діяльність стала ще однією причиною переобрати студентського мера. У нас відбулись збори студентського магістрату, де були присутні 7 членів магістрату, це більшість, і висловили таку позицію, що потрібно вибрати виконуючого обов'язки студентського мера, одноголосно запропонували мою кандидатуру, і всі її підтримали. 
- Сьогодні Ви на головній керівній посаді студентського самоврядування. Які проекти плануєте реалізувати?
- Перш за все, наші плани базуються на тому, щоб зробити такий проект, як "Кращий студент України", регіональний етап у Тернополі, який буде відбуватись у грудні, також проведення змагань із страйкболу між університетами та громадськими організаціями. І тільки вчора в мене з'явилась одна ініціатива стосовно соціального проекту -   подарувати подарунки дитбудинку до свята Миколая.
- Що думаєте про результати виборів і яка ніша студентства на виборах?
- На мою думку, щодо виборів мої очікування та результати підтвердились. Щодо студентства, то я вважаю, що зараз студентам робити у політиці немає чого, потрібно активізовувати молодь у громадському секторі. Електорат виборців базувався на старшому поколінні, студентів дуже мало було на виборчих дільницях, хіба що членів ДВК чи спостерігачів, тобто студенти хотіли заробити на виборах, а щоб прийти і проголосувати свідомо вибрати того чи іншого кандидата - було дуже мало людей. Активізовувати треба студентство у громадянській позиції, а не йти у політику, як зробив наш колишній студентський мер. 
- Чи є у Тернополя майбутнє як у студенської столиці?
- Думаю, що так, бо у нас є 4 університети, третина населення міста - це студентство. На мою думку, варто об'єднати 3 університети міста, і зробити так званий Оксфорд чи Кембрідж у Тернополі. До прикладу, спеціальність соціальна робота викладається у трьох університетах - економічному, педагогічному, технічному. Для чого не зробити одну спеціальність в одному університеті? Так ми б мали більш кваліфіковані кадри, і не було б так званих недоборів, я розумію, що сьогодні такий проект не на часі, але в найближчі 20-30 років, я думаю, таку ініціативу можна було б реалізувати у Тернополі.
Хочеться сказати усім студентам: не бійтеся робити перші кроки до своє самореалізації, адже те, що ви зараз робите, може дати позитивні результати, і ви будете працювати самі на себе. І по закінченні університету, можливо, у вас уже буде деяке резюме і досвід роботи у громадській сфері.


Оксана СЛОБОДЯН
 

Вибір читачів за тиждень

Відео