У Тернополі спалився нетверезий спостерігач ОБСЄ (відео)

Нетверезий громадянин РФ намагався поїсти на халяву в одному із ресторанів Тернополя, повідомляє адміністратор закладу. Оскільки грошей, аби розплатитися, в чоловіка не виявилося, він спробував залишити в заставу посвідчення із вказівкою "ОБСЄ", а у результаті залишив свій закордонний паспорт.

Випадок трапився у середу, 28 жовтня, близько 20.00 год., у ресторані “Шоколад” на масиві БАМ.

- Чоловік прийшов до нас вже нетверезим, - розповідає адміністратор закладу Наталія Гурська. - Приніс із собою термочашку, підозрюю, що там також був алкоголь, замовив салат і сів вечеряти.

Насправді в закладі не обслуговують клієнтів, які прийшли нетверезими, однак чоловікові трапився недосвідчений офіціант, інакше його би просто вивели. Однак сталося як сталося, пояснює пані Гурська.

- Коли чоловік доїв, то встав і захотів вийти, ми його перепинили, аби розплатився. Він почав шукати гроші, та їх не виявилося. Я запропонувала йому залишити щось цінне, а завтра принести гроші. Тож чоловік витяг із кишені посвідчення, де ми побачили надпис "ОБСЄ", - продовжує Наталія Гурська.

Хоч жінка не може напевне стверджувати, що посвідчення справжнє, бо не знає, як воно би мало виглядати, тож попросила залишити щось інше. Чоловік без зайвих запитань залишив закордонний паспорт громадянина РФ. На останній сторінці стоїть штамп-посвідка Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області на постійне проживання, видана в травні 2014 року.

Коли кореспондент 20minut.ua приїхала у ресторан "Шоколад", працівники розповіли, що чоловік таки приходив, адже вчора йому дали візитку закладу, щоб він знав, куди повертатися з грошима. Та він лише уточнив, про яку суму йде мова, і пішов, начебто, за грошима в готель, де мешкає.

В УМВС нам пояснили, що в таких випадках потрібно зразу телефонувати 102 і викликати наряд міліції. Тож зробити це не пізно і зараз, адже розбиратися в ситуації мають правоохоронці. Саме вони і будуть шукати чоловіка, аби повернути йому паспорт та віддати ресторану кошти. Тож пані Гурська таки викликала міліцію.

Правоохоронці, які виїхали на виклик, паспорт вилучили і одразу ж почали пошуки чоловіка. Буквально за годину його знайшли. Виявилося, що чоловік ...вже сім років мешкає в Тернополі, має тут дружину та дитину. Далі правохоронці мусять залагодити ситуацію із поверненням грошей закладу і паспорта його власнику.

 - Чоловік каже, що він волонтер, а посвідчення від ОБСЄ у нього, бо він працював на виборах із місією ОБСЄ перекладачем, - коментує начальник міліції громадської безпеки Андрій Фірман.

Завершення історії нам розповіла адміністратор "Шоколаду" в телефонній розмові.

 - Той чоловік знову прийшов до нас, також розповів, що він волонтер. І що йому дуже сподобалась така наша оперативність та громадянська позиція, - розповідає пані Наталія. - Гроші, до речі, він таки провернув.

Однак ми поцікавились у юристів, чи не буде мати якихось неприємних юридичних наслідків для учасників історії те, що чоловік залишив паспорт.

 - Незаконне заволодіння паспортом громадянина карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів, тобто, до 850 грн або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. - пояснює нам юрист Василь Когут. - В даному випадку ж мова йде про добровільну передачу документа, аби залагодити ситуацію.

До слова, в паспорті громадянина України чітко написано, що даний документ забороняється вилучати у громадян, крім випадків, передбачених законом. Зокрема, забороняється взяття паспорта у заставу.

Джерело: 20 хвилин

 

Вибір читачів за тиждень

Відео