З вакцинами за державний кошт «попустило»: у поліклініках - аншлаг

Для кожної тернопільської мами не секрет, що пройти вакцинацію чи отримати щеплення безкоштовно в міських поліклініках – справа непроста. До листопада цього року вона була більше схожа на лотерею.

Батьки неофіційно домовлялися з медсестрами і лікарями, аби отримати вчасний дзвінок про наявність вакцини. Багато дітей внаслідок цього блату не отримували потрібних щеплень через постійну відсутність вакцини.

Придбати ж в аптеці потрібний препарат не всім батькам до снаги - ціни кусаються. Вартість вакцин коливається від 400 і до 3000 гривень в залежності від її виду та аптеки, де вона продається.

Нині, здається, ситуація виправляється. Упродовж останнього місяця у Тернополі розгорнуто серйозну рекламну кампанію стосовно вакцини для профілактики поліомієліту. На інформаційних дошках поряд з під’їздами, на зупинках, у поліклініках розклеєно оголошення про необхідність обов’язкової імунізації дітей. Батькам телефонують і викликають з дітьми на вакцинацію. Багато хто приходить, тож в поліклінічних відділеннях зараз великі черги.

Лікарі в один голос закликають проводити щеплення і вакцинації. Наводять цифри, що ілюструють позитивний вплив на здоров’я нації після подібних заходів. Лякають можливими неприємними і небезпечними наслідками. Проте робити щеплення чи не робити – вибір кожної сім’ї. Запам’ятайте: ніхто не має права примусити вас проводити будь-які медичні маніпуляції, ви завжди можете відмовитись, написавши заяву. Але обов’язково зважуйте власне рішення, адже часто від цього залежить не лише здоров’я, а й життя вашої дитини.

Тамара КОБЛИК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео