За договірні матчі – кримінальна відповідальність

Ні для кого з тернополян не секрет, що місцеві футбольні команди неодноразово були задіяні в скандалах навколо договірних поєдинків. Гру ФК «Ниви» з ФК «Тернопіль» на чемпіонаті України першої ліги 16 листопада 2014 року Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ офіційно визнав таким, що відбувся завдяки діям із маніпулювання результатом матчу.

Адміністрації команд навіть змусили заплатити штраф в розмірі 100 тисяч гривень кожна.

Проте тепер порушники можуть мати набагато більші проблеми. Верховна Рада України прийняла закон «Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень».

Документ встановлює жорстку адміністративну і навіть кримінальну відповідальність за незаконний вплив на результати матчів. Частина перша статті встановлює відповідальність за вплив на результати офіційних спортивних змагань задля одержання неправомірної вигоди, частина друга посилює відповідальність за вчинення злочину стосовно офіційних спортивних змагань неповнолітніх або повторно, а частина третя встановлює відповідальність за порушення заборони розміщення ставок на спорт, які пов’язані з маніпулюванням офіційним спортивним змаганням.

За порушення в рамках даної статті винуватців чекає покарання: від штрафу (200 - 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) до позбавлення волі на строк до 5 років із спеціальною конфіскацією.

Також закон обумовлює відповідальність за «Незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв'язку з виконанням службових повноважень» і «Невжиття заходів щодо протидії корупції».

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео