Автомобіль тернополяна пошкодила плитка

Багатоповерхівки, які будували в 80-90-ті роки і "по-модному" оздоблювали плиткою, зараз є джерелом небезпеки для тернополян. Адже плитка облітає на голови перехожих та транспорт мешканців.

– Щастя, що ніхто з людей в той час не проходив біля будинку. Там і моя дружина могла йти з маленькою дитиною. Якби плитка впала на голову, була б біда... А так постраждав автомобіль. Хтось скаже, що пошкодження незначні. Але питання не в пошкодженнях, а в тому, що з фасаду багатоповерхівки відлітає керамічна плитка з цементом і летить з висоти туди, де люди, – обурюється тернополянин Віталій Кулина.

Чоловік припаркував своє авто у дворі будинку № 33 на просп. Злуки. Поставив машину, згідно з правилами, у «паркувальній кишені». Коли за годину повернувся, побачив, що транспорт пошкоджений. На автомобілі та поряд - осколки плитки.

– Це вже не перший випадок, коли облітає плитка, - говорить пан Віталій. - Ми і збори проводили з працівниками обслуговуючого підприємства ПП "Люкс" (колишній ЖЕК — авт.). – Тоді людям сказали, що над входами в під'їзли і над проходом між будинками № 33 та №35, встановлять спеціальну вловлюючу сітку, яка б могла захищати людей. Рішення, звичайно не найкраще, але хоча б таке. Проте далі розмови справа не пішла.

Після трафунку з автомобілем чоловік повідомив у ДАІ. Проте приїхала міліція. Описали ситуацію, все задокументували.

– Сказали, що рішення буде за 10 днів, але натякнули, що толку з того буде мало, – каже тернополянин. - Порадили йти до суду, якщо хочу компенсацію за пошкоджений автомобіль і то шанси, що рішення буде в мою користь, мінімальні. Намагався я викликати і представників міської ради за номером 15-80, але з мобільного туди не дотелефонуватися.

Віталій готовий і владними кабінетами походити, і на суд іти, якщо буде потреба. Суть, як каже, не в компенсації, а в проблемі, яку просто ігнорують.

– Це все просто вже дістало, якщо чесно, - підсумовує тернополянин. - У будинку нема ОСББ, його обслуговує жек. Дім на балансі, якщо не помиляюсь, міста. Ну невже ту проблему не можна вирішити? Або хоча б прийти до людей і запропонувати варіант спільного вирішення.

Поцікавилитись ситуацією, запитати чи планують провести ремонт фасаду, встановити захисні сітки, компенсувати вартість ремонту автомобіля, ми хотіли в обслуговуючому підприємстві ПП "Люкс". Проте керівник, коли зателефонували, сказав що розмовляти не може і запевнив, що перетелефонує. Не перетелефонував.

Сподіваємось, що правоохоронці, керівництво ПП "Люкс" та посадовці міської ради звернуть увагу на проблему, що загрожує здоров'ю мешканців, а чоловікові таки вдастся отримати компенсацію за пошкоджене авто.

Василь КОГУТ, адвокат:

– Тернополянам у таких випадках, перш за все, потрібно зафіксувати обставини випадку. Йдеться про фото, свідків, повідомлення правоохоронців, представників жеку, міськради. Далі, оскільки будинок на обслуговуванні жеку, тобто ця організація має і про фасад дбати, варто звернутися туди з заявою. У ній потрібно просити компенсувати збитки, завдані через недогляд чи недопрацювання, а також виправити небезпечну ситуацію. До заяви слід долучити фотографії, навіть ті ж пояснення свідків, копії квитанцій про ремонт. Жек, якщо були збори з мешканцями, знав про загрозу, але нічого не зробив. Якщо організація добровільно не компенсує збитки, варто звертатися з позовом до суду. Цього не треба боятися. Думаю, правоохоронці мали б також звертатися до балансоутримувача будинку за роз'ясненнями та з вимогою провести певні роботи, адже є загроза не лише майну тернополян, а й здоров'ю чи навіть життю.

Джерело: te.20minut.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео