На уроці мужності діти спілкувалися з бійцями АТО

У Збаразьку школу-інтернат завітали бійці АТО. Вони стали учасниками уроку мужності у 6 класі «Сила незламності», який проходив під девізом: «Низький Уклін Тобі, Захиснику, і всім Героям слава!».

Урок розпочався переглядом відеоролику «Дай, Боже, сили нашим солдатам», який до глибини душі вразив гостей та учасників дійства. Зі сльозами на очах наші герої переглядали відео, згадуючи своє перебування в зоні АТО. Сергій Цимбалюк, солдат 6 ОМПБ, розповів дітям, як на передовій разом із побратимами затримували диверсійну групу і передавали в руки контррозвідки. Його розповідь перепліталася із спогадами про перебування на Майдані під час революції Гідності. Між гостями і дітьми розпочалася жвава розмова, учні мали можливість давати запитання і отримувати відповіді на них. Дітей цікавило, яка зброя найкраща, і зі слів героя учні зрозуміли, що найкраща зброя – це молитва.


Про волонтерську діяльність розповів колишній учень нашої школи, доброволець, боєць батальйону «Збруч» Ярослав Ратушний. Вихованці захоплено спостерігали, як волонтер доповнював свою розповідь показом на карті України маршрутів пересування волонтерських загонів. Боєць розповів про допомогу бійцям АТО технікою, медикаментами, предметами першої необхідності, які були зібрані за допомогою небайдужих людей. Болючими спогадами про виконання військового обов’язку під обстрілами градів і несення військової служби в зоні АТО згадували мобілізовані, сьогоднішні працівники Збаразького військкомату сержант ОМПБ «Збруч» Роман Парій та боєць 24 ОМБР Василь Ничка. Лейтенант Андрій Кудринський розповів дітям, як проходила чергова мобілізація у Збаразькому районі, які були труднощі і проблеми та як вони їх вирішували, а також з гордістю повідомив про тих патріотів, які добровільно виявили бажання виконати свій громадянський обов’язок із захисту нашої держави від агресора. З жалем і болем згадували гості про загибель наших земляків в зоні АТО. Загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання і діти запалили свічки, і помолилися за їхні душі, які сьогодні на небі є Ангелами, Воїнами-охоронцями.
Мужні захисники із задоволенням слухали, як діти декламували вірші про героїчні подвиги, про любов матерів до своїх синів, про любов до всього, що створив Господь. Учениця 6 класу Уляна Величко заспівала пісню, а Віктор Гульда прочитав свій авторський вірш «Є на світі надія одна». Діти дякували нашим героям – мужнім захисникам. Вихованці згадували про вихователя школи-інтернату Івана Михайловича Рудого, який виконує військовий обов’язок на передовій, захищає незалежність України та її територіальну цілісність.

Шестикласниця Дарина Комар розповіла про свою сусідку з села Нижчі Лубянки Марію Камінську, яка сьогодні надає медичну допомогу бійцям. Всі учасники уроку мужності виконали пісню, яка не втратила свою актуальність і до сьогодні, хоча написана більше як 100 років тому на честь Українського січового стрілецтва − «О Україно! О люба ненько! Тобі вірненько присягнем!».

На завершення уроку учні вручили бійцям власноруч виготовлені листівки зі словами вдячності і побажання повернутися живими і здоровими з війни.
Джерело: Народне слово

Вибір читачів за тиждень

Відео