Церква-мандрівниця – святиня Киданців (фото)

Дерев'яній церкві святого великомученика Димитрія, що у селі Киданці Збаразького району, – понад 500 років. Вона є однією з найстаріших в Україні. Принаймні, так стверджує настоятель храму о. Олег Григорець.

8 листопада, на Дмитра, у Киданцях - храмовий празник. І хоча святкова служба відбуватиметься у новій, спорудженій у 1996 році, церкві, про старий храм місцеві жителі не забувають.

— Люди захотіли, аби мерців відспівували саме у древній церкві, поряд з якою є цвинтар, — розповів о. Олег Григорець. — Тому всі похоронні процесії, служби, відправи з нагоди Великоднього благословення і окроплення могил священною водою відбуваються у старій церкві. Традиційно 1 листопада ми проводимо тут також великий парастас…

 

Доля давнього храму – цікава, навіть дивовижна. Привезли його з Волині. З якого саме села, невідомо, але, за переказами, перш ніж потрапити у Киданці, церква служила волинянам упродовж майже 200 (!) років. Очевидно, Киданці не були заможним селом, якщо його жителі не спромоглися збудувати власну нову церкву. Тож, придбавши (мабуть, за помірною ціною) дерев’яний храм, люди встановили його спершу на одному із пагорбів над селом. Згодом більш активно заселялася долина, і церкву перенесли донизу. Так «мандрівниця» приблизно 400 років тому опинилися на своєму сучасному місці – у центрі села.

Кілька років тому киданчани помітили, що один кут стародавньої реліквії трохи просів. Трухлявіє дерев’яний каркас, адже востаннє храм ремонтували століття тому. Аби вберегти святиню від подальшого нищення, у селі вирішили її реконструювати. Поки що храм лише підперли дерев’яними брусами.

— Було б великою провиною і навіть гріхом, знаючи, скільки поколінь людей відвідувало святиню, довести її до занепаду, — каже о. Олег. — Це намолене століттями місце. 

Гордістю старого храму є Євангеліє 1647 року, яке нині зберігається у новій церкві. Його, як припускає священик, придбали, коли перенесли до Киданців церкву. Непогано збережену книгу з окладом, частково оздобленим сріблом, бережуть як зіницю ока, адже одну прикру втрату село вже пережило. Якоїсь ночі на початку 1990-х років невідомий вандал вирізав із рам вісім старовинних ікон, що прикрашали стіни Дмитрівської церкви зовні. Віками до цих образів молилися, отримуючи Боже натхнення і зцілення, аж поки рука новітнього варвара не вчинила над ними наругу.

Незважаючи на свій поважний вік, церкву у Киданцях не внесено до реєстру пам’яток історії та архітектури. Священик Олег Григорець каже, що так навіть краще. Адже при всезагальній «бідосі» на реконструкцію грошей держава навряд чи дала б, а, крім того, чималі кошти потрібно було б збирати на оформлення необхідної документації для отримання статусу історичної пам’ятки. Священик сподівається, що з Божою допомогою громада відновить храм самостійно.  

Наталія ТАРНАВСЬКА

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео