Все про житлові субсидії

1. Кому призначається субсидія

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб.

В окремих випадках на підставі рішення районної держадміністрації та виконавчого органу міської ради або утвореної ними комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла (далі - орендар), або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийнято в експлуатацію.

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

2. Перелік документів для призначення житлової субсидії

Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань  соціального захисту  населення  за  місцем реєстрації (орендарі - за місцем проживання):

- заяву (за встановленою формою);

- декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (за встановленою формою);

- довідки про доходи – якщо до розрахунку субсидії враховуються доходи за три місяці, що передують місяцю звернення за субсидією, або у разі зазначення у декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і, відповідно до законодавства, не  може  бути  отримана за запитом органів соціального захисту населення.

Слід пам’ятати, що громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.

3. Куди подаються документи

З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

Зазначені документи можуть бути надіслані поштою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника (орендарі - за місцем проживання).

4. Порядок розрахунку розміру субсидії у разі врахування доходів за календарний рік

Порядок обрахунку розміру субсидії передбачає такий механізм визначення обов’язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги, який розраховується індивідуально для кожної сім’ї та залежить виключно від доходів сім’ї. Вартість плати за житлово-комунальні послуги в опалювальний сезон складає 1750 грн.

1. Визначається середньомісячний дохід сім’ї на одного члена за попередній календарний рік або три місяці перед місяцем звернення за субсидією.

Нехай середньомісячний дохід сім’ї, яка складається з 2 осіб, за попередній рік становить 2500 грн. Середньомісячний дохід на одного члена сім’ї: 2500 грн./2особи = 1250 гривень.

2. Розраховується обов’язковий відсоток платежу за встановленою формулою: середньомісячний дохід на одну особу за попередній календарний рік ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу (у 2014 році – 1176 грн.) та базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії (2), після чого множиться на базову норму плати за ЖКП (15%). 1250 грн./1176 грн./2*15% = 7,97 %.

3. Визначається розмір обов’язкового платежу шляхом множення середньомісячного сукупного доходу сім’ї на обов’язковий відсоток платежу: 7,97 % / 100%* 2500грн. = 199,25 грн., де 2500 грн. – середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

4. Визначається розмір субсидії як різниця між вартістю плати за житлово-комунальні послуги у межах  соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і розміром обов’язкового платежу. 1750 грн. – 199,25 грн. = 1550,75 грн.

5. Щодо економного споживання житлово-комунальних послуг

Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов'язані щомісячно сплачувати свою обов'язкову частку витрат на оплату цих послуг.

У разі, коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість.

Сума субсидії, яку органами соціального захисту населення було переказано на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

6. Відповідальність одержувачів житлових субсидій

Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендарі - про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень, шляхом подання відповідних документів.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео