Кількість ДТП на Тернопільщині б’є рекорди

Щороку в Україні помирає близько 700 тисяч осіб, більше 60% з них – від серцево-судинних захворювань. Ще близько 13% забирає на той світ онкологія. На цьому фоні 6,3% смертей від зовнішніх факторів (ДТП, отруєння, утоплення та ін.) здаються чимось не таким значущим. Проте, це лише на перший погляд. Насправді, важливою особливістю цієї категорії причин є те, що її складає, зазвичай, найкраща молода працездатна частина населення країни.

Такі немилосердні дані статистики повідомила сьогодні заступник головного лікаря Тернопільського міського комунального центру швидкої медичної допомоги Ганна Мончак. За 2015 рік бригадам екстреної допомоги довелось виконати майже 150 тисяч виїздів по області, з них – близько 400 на місце дорожньо-транспортних пригод. За 9 місяців зафіксовано 527 потерпілих, 41 особу врятувати не вдалось.

Старший інспектор відділу управління превентивної діяльності головного управління Національної поліції в Тернопільській області Микола Ігнатченко уточнив дані і в результаті виявилось, що на даний момент ці цифри зросли – 68 чоловік загинули внаслідок аварій на дорогах Тернопільщини.

- Ми спостерігаємо небезпечну тенденцію – кількість зареєстрованих цьогоріч ДТП вже більша за результат 2014 року на 1,3%. А попереду ще 2 місяці зимового періоду. Це час, коли водії повинні бути надзвичайно уважними, адже зараз швидко темніє. Ще й ожеледиця та мороз не за горами – потрібно обов’язково «перевзути» свій автомобіль, і не забувати про особливості проїздів поряд із навчальними закладами, бо діти дуже часто забувають оглянути дорогу перед переходом чи звернути увагу на світлофор.

Головними причинами аварійних ситуацій на дорогах Тернопільщини були і залишаються перевищення швидкості, порушення правил маневрування та їзда в стані алкогольного сп’яніння.

- Абсолютно очевидно, що зараз спостерігається спад моральної відповідальності водіїв. Якщо в 2014 році нами на наявність в крові алкоголю було оглянуто 837 осіб, плюс 406 відмовились проходити експертизу, - зазначає заступник головного лікаря Тернопільського обласного наркологічного диспансеру Юрій Шугалей, - то за 9 місяців цього року їх вже 938 та 659 чоловік відповідно. І наче всі дорослі розумні люди, а сідають за кермо навіть в стані середнього і тяжкого алкогольного сп’яніння.

А вплив етилового спирту на центральну нервову систему водія дуже небезпечний. Він викликає і погіршення координації руху, і зниження швидкості реакції, і обмеження поля зору, і, звісно, помилкову оцінку відстаней та швидкості. В такій ситуації шофер несе небезпеку не лише для себе, а й для оточуючих – пасажирів, пішоходів та, навіть, тих, хто мирно сидить за столиком в придорожньому кафе чи на лавочці поряд із проїжджою частиною.

Кожен учасник дорожнього руху повинен знати і пам'ятати, що уважність на дорозі, взаємоввічливість у відносинах з іншими учасниками руху (водіями  легкових автомобілів та великотоннажних фур, велосипедистами чи пішоходами) та чітке слідування правилам дорожнього руху, стане гарантією збереження не лише власного здоров'я, а й життя інших людей.

Тамара КОБЛИК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео