Демобілізованих “накриває” від побаченого

Медики і волонтери буквально кричать про те, що психологічну та фізичну реабілітацію потрібно надавати не лише військовим, які повернулися із зони АТО, а також і їхнім родинам.

Психотерапевти кажуть, що бійцям іноді складно оцінити свій психічний стан, а коли справді потребують допомоги, то не знають, куди звертатися.

- До нас зараз приходять хлопці, які демобілізовані вже 3-6 місяців, - розповідає член Всеукраїнського Благодійного Фонду “Крок назустріч” Любов Медведь. - Однак “накривати” від побаченого та пережитого їх починає тільки зараз. Вони самі здивовані і налякані цим, адже думали, що все уже позаду, і що у них все нормально.

Лякає демобілізованих у те, що за психологічною допомогою їх часто посилають у тернопільську психоневрологічну лікарню, кажуть психологи. Тобто, чоловікам важко зрозуміти, чому, аби просто виговоритись, їм потрібно звертатися у психлікарню. А в результаті, коли упустили момент, починаються запої, з яких людину важко вивести, щоб надати психологічну допомогу.

Аналогічні проблеми і з фізичною реабілітацією. В області таку можливість надають декілька медзакладів. Серед них і обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації в с. Більче-Золоте, що на Борщівщині.

 - Від початку року ми провели реабілітацію для 67 учасників АТО та 80 членів їх сімей, - розповідає головний лікар закладу Любомир Синоверський. - Адже допомагати потрібно не лише хлопцям, які бачили війну та отримали травми, а й їхнім родинам. Бо жінка, яка бачить, що її чоловік не бере на руки їх дитину, також потребує підтримки, аналогічно і мати, яка втратила в АТО сина. А психологічне здоров’я цілком залежить від фізичного. Однак направлення на проходження реабілітації у нас повинен дати сімейний лікар.

Нагадаємо, цього року на реабілітацію бійців та їх родин із обласного бюджету виділити 2 млн грн. Станом на 9 листопада за медичною допомогою звернулося 716 учасників АТО.

 

Довідка:

За психологічною допомогою бійцям АТО та їх родинам у Тернополі можна звертатися у ВБФ “Крок назустріч” за адресою:вулиця Над Ставом,6.

Для отримання консультації у департаменті телефонувати за номером 25-48-76.

Джерело: te.20minut.ua

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео