У Тернополі створять спеціальні книги для слабозрячих дітей

У Тернополі допоможуть розвивати інклюзивну освіту незрячих дітей завдяки міжнародному проекту «Daisy-бібліотеки». Для діток виготовлятимуть літературу у спеціальному форматі і створюватимуть мультиплікації для глядачів, які не бачать.

У Тернопіль приїжджали представники зі Швеції та України. У рамках проекту «DAISY-бібліотеки» відбувся семінар «Організація інклюзивної освіти незрячих дітей», модератором якого була Оксана Потимко — керівник «Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами» Національного університету «Львівська політехніка».

Захід відбувся у рамках реалізації міжнародного проекту зі створення Першої української «DAISY-бібліотеки» для користувачів з глибокими ураженнями органів зору. Проект реалізовується Львівським обласним осередком ВГО «Українська спілка інвалідів — УСІ» за підтримки «Svefi Academy» (Швеція), Міністерства культури України, Міністерства освіти і науки України, парламентського Комітету з питань науки і освіти, Національного університету «Львівська політехніка».

Мета міжнародного проекту — презентація інноваційних технологій, які адаптовували б літературу для незрячих учнів і студентів, що дозволить компенсувати брак рельєфно-крапкових книг для інвалідів зору, забезпечить їх доступ до друкованої інформації через використання альтернативного формату.

«Оксана Потимко розповіла про створення «DAISY-бібліотеки», яка трішки відрізняється від аудіокниг. Вона надає людині, яка не бачить, можливість знаходити сторінку. Оксана Потимко це все демонструвала, проводила тренінг і звернулася до бібліотекарів, щоб вони взяли участь у начитці текстів для створення цієї «DAISY-бібліотеки». Є спеціальні програми, з якими ми тільки знайомимося, а також є умови як це все робити правильно. Тексти можуть читати і актори тому, що у них це краще вийде! Там складно, бо коли читаєш цей текст для незрячої людини, то повинен обов’язково описати малюнок, який зображений у творі. Треба сказати і яка це сторінка і це все буде зафіксовано. Після цього текст буде оброблятися і тоді потрапить у «DAISY-бібліотеку». Планується записати близько 2 тисячі книг», – поділилася завідувач відділення міського абонементу Тетяна Ковалькова.

«DAISY-бібліотеки» розмістять в Інтернеті, щоб люди могли вільно користуватися ними. Якщо ж тернопільські бібліотекарі начитають певну кількість текстів, яку передбачає проект, то виграють для незрячої дитини спеціальний «Дейзі-плеєр».

Під час семінару було проведено кілька цікавих практичних тренінгів, які демонстрували сприйняття візуальної інформації на слух та дотик, без участі органів зору.

Наразі, у бібліотеці знайомляться з вимогами «DAISY-бібліотеки» і тонкощами роботи, як правильно читати тексти й ілюструвати вголос зображені малюнки.

Джерело: ternopil.te.ua

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео