Наші земляки влаштували в Іспанії «Козацькі забави»

Справжнє патріотичне свято для дітей та їхніх батьків влаштували в місті Мурсія (Іспанія) українські заробітчани. Волонтери організації «Армія SOS-Мурсія» провели в українській суботній школі ім. Святого Миколая спортивні змагання «Козацькі забави».

19 грудня українська суботня школа ім. Святого Миколая відзначить сьому річницю свого існування. І найкращим подарунком до цієї дати стало неочікувано велике поповнення шкільної родини. У вересні навчальний заклад прийняв до своїх лав нових учнів, які разом зі своїми однолітками вивчатимуть рідну мову, звичаї та традиції. Загалом у школі навчається близько півтори сотні дітей. 80% з них – вихідці з Тернопільщини.

«Номер один» неодноразово розповідала про організацію «Армія SOS-Мурсія», яка, перебуваючи далеко від рідної землі, завжди допомагала нашим бійцям на передовій, а згодом надавала всіляку допомогу воїнам, які потребували лікування та реабілітації. Цього року волонтери організації, діти яких навчаються у  суботній школі ім. Святого Миколая, вирішили приділити ще більше уваги патріотичному вихованню маленьких українців і влаштувати для них цікаве спортивно-патріотичне свято «Козацькі забави».

Захід у Мурсії відбувся вперше. За перемогу в «Козацьких забавах» змагалися чотири команди – учні 5-х - 8-х класів. Вони були поділені на курені, кожен з яких мав свою козацьку назву. Для маленьких українців організатори підготували кілька конкурсів. Це біг у мішках, перетягування каната, естафета та вікторина на знання козацьких звичаїв та історії. Крім того, гості з іспанської школи бойових мистецтв провели учасникам змагань заняття з самооборони.

Родзинкою свята стало частування гостей козацьким кулешем із салом, який волонтери спершу приготували на відкритому вогні, а потім привезли в суботню школу Святого Миколая.

- Ми самі не сподівалися, що дітям та батькам так сподобається куліш. Вони навіть просили добавки. Загалом свято вдалося на славу. Дітям було весело та цікаво, тому плануємо зробити його щорічним, – розповідає директор школи, тернополянка Наталя Салагорник.

У результаті, звісно ж, перемогла дружба, а найактивнішим учасникам організатори вручили грамоти.

Та не встигли українці в Іспанії відзначити одне свято, як вже розпочалась підготовка до іншого. Тепер на черзі відзначення дня Святого Миколая, ім’я якого носить навчальний заклад. Спершу урочистості до цієї події проведуть у суботній школі, потім – у церкві.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео