На Теребовлянщині освятили храм після реконструкції

8 листопада в Острівці відбулась довгождана і пам’ятна подія – відкриття після реконструкції та освячення  храму.

Наприкінці ХІХ століття у селі був збудований римо-католицький костел, який діяв до приходу «визволителів» зі сходу. З утвердженням радянської влади на теренах Західної України комуністи-атеїсти закрили костел і зробили у ньому зерносховище. Вони свідомо і цілеспрямовано намагались довести храм до повної руйнації. За роки незалежності України костел стояв пусткою.

У 2009 році відомий уродженець Острівця, житель Львова Роман Лубківський, письменник, перекладач, громадський діяч, лауреат Національної премії  України ім. Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України, звернувся до священика Віталія Мадараша з ініціативою реконструювати храм і відкрити у ньому греко-католицьку церкву та музей сакрального мистецтва. Священик охоче підтримав цю пропозицію.
На той час костел був у занедбаному, напівзруйнованому стані. Через побитий дах протікала дощова вода, стіни потріскані та облуплені, обшарпані рами без шиб, понівечена підлога. Попереду був великий обсяг робіт.

Духовним опікуном відбудови храму став архиєпископ, митрополит Тернопільсько-Зборівської єпархії Василій Семенюк. Сприяв богоугодним діянням отець-економ  єпархії Володимир Фірман. Ходом реконструкції костелу завжди цікавився Роман Лубківський, який допомагав  вирішувати організаційні питання. Активну участь у відбудові храму взяли місцеві фермери Роман Когут, Роман Чабан, Іван Олійник, Михайло та Ольга Вітвіцькі, Володимир Крушельницький, представники діаспори.

Протягом шести років своєрідним виконробом на об’єкті був старший брат Андрій Цаплап, який влітку цього року відійшов у вічність. Його справу продовжив племінник Романа Лубківського Роман Дубас.


Порадами, конкретними справами допомагали відновити храм архітектор Михайло Яремко, місцевий житель Богдан Чайківський. Не стояли осторонь благочинної справи острівецький сільський голова Михайло Турчак, директор місцевої школи Ігор Смільський. Активно долучились до неї острівчани, які виконували різні оздоблювальні роботи. Спільними зусиллями громада наближала день відкриття церкви.

Цей день настав минулої неділі, на храмовий празник. Відреставрований храм освятили і провели у ньому святкову літургію. Очолив її Василій Семенюк.

Прес-служба ОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео