Для хворих на діабет діток створили спеціальний мобільний додаток

Сьогодні, 14 листопада, – Всесвітній день боротьби з діабетом. Його заснували у 1991 році рішенням Міжнародної діабетичної федерації, а також Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Саме в цей день на світ з’явився творець інсуліну – Фредерік Бантінг. У 1922 році вчений вперше в лікуванні діабету використав інсулін, що стало початком нової ери в лікуванні цього поширеного захворювання. За такий внесок в науку Бантінг був нагороджений Нобелівською премією.

На Тернопільщині нині зареєстровано майже 40 тисяч хворих на цукровий діабет, з них близько 250 – діти.

«Діабет» - з грецької «витікання», а «цукровий діабет» буквально перекладається як «втрачати цукор». Головна ознака захворювання - збільшення рівня глюкози в організмі і виведення його із сечею.

Незручність цього недугу – у постійному контролі. Хворий має щоденно контролювати рівень цукру в крові за допомогою спеціального приладу – глюкометру. Ті, в кого діагностовано діабет 1 типу (інсулінозалежний), обов'язково і вчасно повинні вводити ліки. А якщо це дитина? Як правильно організувати її життя, аби діабет не став вироком, а лише постійним трохи неприємним супутником?

Технічний прогрес на місці не стоїть. Ми давно можемо відвідати будь-який музей світу, не виходячи з дому. Нам під силу поспілкуватися з людиною, що знаходиться за тисячі кілометрів. Ми дивимось фільми, читаємо книги, перевіряємо погоду і відмічаємо досягнення дієти. І все це завдяки всесвітній мережі та різноманітним комп’ютерним програмам.

Одна українська мама, дитина якої захворіла на діабет, вирішила не чекати, коли технічні досягнення дійдуть до медицини, і сама створила мобільний додаток для діабетиків.

«Супер Я». Саме так називається програма, що допомагає дітям самостійно контролювати свій раціон і вести повноцінний спосіб життя навіть із діабетом 1 типу. В додатку є розділ даних, в який можна внести відомості про дитину. Також є щоденник самоконтролю, в якому фіксується інформація про дозу інсуліну, рівень цукру, їжу та активність після неї. А ще програма має меню з 220 продуктів.

Кожна дитина, яка змогла взяти під контроль свою хворобу, стає супергероєм, вважає авторка додатку. З програмою «Супер Я» життя дітей та їхніх батьків стане набагато простішим.

Додаток безкоштовний. Його може завантажити кожен бажаючий, в кого мобільний телефон працює на базі Android 4,1 і вище. У найближчий час обіцяють створення додатків для IOS та Apple.

У додатку є можливість обрати свого Супер Героя: Супер Єнот, Супер Вовк і Супер Котик допоможуть дітям розібратися з додатком і зроблять процес цікавим. Є можливість самостійного підбору продуктів до меню. Завантажити додаток можна за посиланням https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wezom.supermelight

Легка ігрова форма додатку, зручний інтерфейс і висока індивідуалізація даних робить програму незамінним другом дітей та їх батьків.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео