У об’єднаних громад проблеми з «успадкуванням» комунального майна

Під час засідання робочої групи з питань надання методичної та організаційної допомоги щодо реформування місцевого самоврядування голови сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад Тернопільщини одноголосно прийняли звернення до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана.

Сайт Тернопільської ОДА подає текст цього звернення.

Голові Верховної Ради України

ГРОЙСМАНУ В.Б.

Вельмишановний Володимире Борисовичу!

Відповідно до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” у Тернопільській області було утворено 36 об’єднаних громад, 26 з яких за рішенням ЦВК взяли участь у перших виборах депутатів міської, селищної, сільської рад та відповідно міського, селищного, сільського голови.
У процесі підготовки проведення перших сесій сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та реалізації Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” виявлено низку проблем, які унеможливлюють початок роботи новообраних органів місцевого самоврядування. Законом не врегульовано процедурні питання перехідного періоду. Зокрема:
• порядок реорганізації рад та їх виконавчих органів, як юридичних осіб;
• правонаступництво у питаннях комунальної власності і тих рішень рад та їх виконавчих комітетів, які прийняті раніше;
• порядок виконання і використання раніше затверджених місцевих бюджетів до прийняття єдиного;
• спеціальний порядок державної реєстрації припинення діяльності органів місцевого самоврядування, як юридичних осіб.
Як відомо, на розгляді у Верховній Раді України перебуває законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб” (реєстр. №3106 від 15.09.2015). На нашу думку, його положення дозволяють вирішити названі проблеми.
Ми, сільські, селищні, міські голови новостворених об’єднаних територіальних громад Тернопільщини, в яких 25 жовтня відбулися перші вибори на новій територіальній основі, звертаємося до Вас з проханням внести законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб” (реєстр. №3106 від 15.09.2015) на розгляд Верховної Ради України, як невідкладний і сприяти якнайшвидшому його прийняттю.
Прийняття даного закону розблокує процес реєстрації з наступним правонаступництвом всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що увійшли до складу об’єднаної територіальної громади, а також унормує бюджетний процес, відновить діяльність органу місцевого самоврядування до затвердження нового бюджету. Новий порядок реєстрації органу місцевого самоврядування матиме позитивний вплив на вирішення трудових відносин між працедавцем і працівниками.  

З повагою

голови сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад Тернопільщини (Байковецької, Гусятинської, Васильковецької, Скала-Подільської, Іванівської, Скалатської, Мельнице-Подільської, Теребовлянської, Великогаївської, Підволочиської, Шумської, Козлівської, Золотниківської, Скориківської, Новосільської, Колиндянської, Коропецької, Озерянської, Золотопотіцької, Лопушнянської, Почаївської, Заводської, Озернянської, Микулинецької, Колодненської, Білобожницької).   

 

Вибір читачів за тиждень

Відео