Жителі села на Тернопільщині вшанували мощі Митрополита Андрея Шептицького

У рамках заходів, присвячених 150-річному ювілею від дня народження славного сина України, праведного Митрополита Андрея Шептицького, мешканці села Розгадів Зборівського району отримали можливість прикластися до мощей відомого слуги Божого.

Розгадівці пишаються, що приймали колись Митрополита Андрея у своєму селі. Тут навіть збереглось горне сідалище (крісло для єпископа), на якому він сидів. Під час тих відвідин Шептицький неофіційно відслужив у Розгадові Святу Літургію.

Мощі Митрополита Андрея Шептицького привіз запрошений зі Львова ієромонах Севастіян Дмитрух (студит). Саме він займається численними виставками особистих речей Митрополита з колекції «Студіон». Ієромонах наголошував на чистоті помислів християнина, ставлячи у приклад Сповідника віри Андрея, якого поважали ще за життя, бо все, що робив, робив для інших.

«Хоч Митрополит і був дуже багатий, та абсолютно все витрачав на заснування бібліотек, музеїв, шкіл. Виступав як меценат серед молодих обдарованих студентів, створював їм умови для навчання в кращих закладах світу. Звісно, допомагав нужденним та сиротам. Поки служив, встиг відвідати усі парохії у Львівській єпархії. Завжди був відкритим до людей, незалежно від віровизнання. І саме зараз, в тяжку пору випробувань для нас і нашої країни, ми маємо в небі великого заступника», - сказав ієромонах.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео