Утеплений будинок зменшить рахунок за газ

У зв’язку з суттєвим підняттям цін на  комунальні послуги тернополяни почали активно шукати можливості зекономити. Одним з виходів є термомодернізація оселі, але ефективною вона буде лише завдяки комплексним заходам.

Нераціональне, неефективне використання енергоносіїв у ситуації економічної кризи і війни – надто дорога розкіш, яка витрушує з бюджету і з кишень українців зайві гроші. Всі будівлі 20-40-річної забудови спроектовані для надлишкового постачання тепла, яке колись коштувало копійки. Такий будинок споживає 210-240 кВт/м2 на рік, при європейських стандартах у 100 кВт/м2. Ми платимо за тепло, яке просто «тікає» через усі точки контакту із зовнішнім середовищем: стіни, дах, підвал тощо.

Одним з виходів може бути комплексна термомодернізація. Її основні переваги: скорочення витрат тепла на потреби опалення і зменшення видатків на комунальні платежі (за наявності будинкового обліку теплоти та при встановленні вузлів обліку теплоти в окремих квартирах), підвищення параметрів мікроклімату внутрішнього повітря, зменшення витрат природного газу, підвищення вартості житла у разі його продажу.

- Після Радянського Союзу в нас залишились неправдиві уявлення, що модернізація та утеплення - це морока уряду, - зазначив технічний консультант з альтернативної енергетики проекту Олексій Соломаха. - Мовляв, все, що в квартирі моє, а будинок – ЖЕКівський і ЖЕК має його ремонтувати. А річ в тому, що ви з сусідами є співвласниками цього будинку, і вам думати, як його утепляти. 

За проведеним опитуванням, абсолютна більшість жителів багатоповерхових будинків (76%) не готові разом з іншими мешканцями взяти кредит для впровадження енергозберігаючих технологій у будинку.

Серед жителів будинків, де створено ОСББ таких лише 20%.

Все через те, що такі витрати в сьогоднішніх умовах не кожен зможе собі дозволити. Залежно від  утеплювача (мінеральна вата або ін.) 1 м2 коштує 450-960 грн. Проте експерти кажуть, що такі технології окупляться за 5-8 років, а якщо тарифи і далі підвищуватимуться, то ще швидше.

Бажання зекономити, але без співпраці з сусідами штовхає багатьох на так зване клаптикове утеплення, коли мешканець проводить термомодернізацію стін лише своєї квартири.

Таке клаптикове утеплення дуже небезпечне, - говорить керівник напряму Системи опалення "Данфосс ТОВ" Віталій Рудкой. - Але такі люди не знають, що неправильно скерована ініціатива потім покарає  не лише ініціатора, але й його сусідів. Цього не можна робити з погляду термодинаміки. Через різницю температур під утепленою і неутепленою стіною може початись виламування стіни, далі почнуться тріщини, затікання води, пліснява і руйнування. Як правило, це ще й роблять неякісними матеріалами і дуже невміло. У результаті вигляд таких стін – строкатий та страшний і користь від такого утеплення - сумнівна. Люди зараз переважно роблять таке, коли їм холодно. Грамотно і гарно утеплити будинок – це зробити його повністю, поставити тепловий лічильник та систему регулювання і почати економити.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео