АПК Тернопільщини: що за рядками проекту розвитку галузі до 2020 року?

Фахівці, експерти, практики-виробничники розробили проект комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Тернопільської області на 2016-2020 роки. Документ ще «сирий», потребує доопрацювання, доповнень і змін.

Так охарактеризував основні положення ключової програми розвитку агропромислового комплексу на найближчих п’ять років заступник голови департаменту АПК області Василь Кічак.

Мета цього документу зрозуміла – всебічно підтримати агропромислові формування, аби підвищити ефективність сільськогосподарського виробництва.

Почнемо з тваринництва. Це одна з найважливіших галузей сільського господарства, в якій, на жаль, з року в рік скорочується поголів'я сільськогосподарських тварин. Так, у порівнянні з 1990 роком у всіх категоріях господарств виробництво молока зменшилось на 322,4 тис. тонн або у 1,6 рази. Тому сьогодні це основна проблема, яка потребує фінансової підтримки.

Це стосується і молочного скотарства як основної галузі з виробництва молока і м’яса, галузі, яка відіграє провідну роль у забезпеченні потреб населення висококалорійними та дієтичними продуктами харчування.

Також вимагає додаткового фінансування і застарілий машинно-тракторний парк.

Високі кредитні ставки не дозволяють залучити фінансові ресурси в розвиток АПК. Для збільшення виробництва сільськогосподарської продукції і продуктів харчування необхідні довгострокові та дешеві кредити. Тому ключове завдання програми – розвиток  агропромислового комплексу області на основі застосування нових економічних підходів та фінансової підтримки.

- Документом, який ще буде доопрацьовано перед винесенням на сесію обласної ради, серед іншого, передбачено шляхи забезпечення оновлення машинно-тракторного парку новою високопродуктивною технікою і обладнанням вітчизняного та зарубіжного виробництва, в тому числі і через систему фінансового лізингу, - підкреслив Василь Кічак. - Йдеться й про поліпшення племінних і порідних якостей поголів’я ВРХ у всіх категоріях господарств області.

Окремі розділи програми присвячені розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів області, діяльності мережі сезонних регіональних пунктів заготівлі цукрових буряків для обслуговування господарств населення, молокозаготівельних і м’ясозаготівельних кооперативів. Розробники документу передбачили і функціонування контор із заготівлі і переробки плодів, овочів і дикоростучих культур, оснащення їх сучасними засобами експрес-аналізу якісних показників, транспортом, холодильним та іншим устаткуванням та інвентарем.

Фахівці, працюючи на проектом програми, не забули і про  модернізацію діючих переробних і харчових підприємств, які володіють певним експортним потенціалом, впровадженням новітніх міжнародних стандартів виробництва і якості готової продукції. Важливо, що у найближчих п’ять років передбачено організацію на базі діючих та  створення нових переробних структур з виробництва відновлювальних біологічних видів енергоресурсів - біоетанолу, біодизеля, біогазу, твердопаливних брикетів.

- Якими є шляхи досягнення запланованого?

- Головна умова – створення умов для підвищення рівня роботи агропромислового комплексу області на основі нових економічних підходів та фінансової підтримки села. На Тернопільщині, принаймні, так виходить із рядків проекту програми. Передбачається сформувати систему обслуговування галузей тваринництва та переробки на селі, що дасть можливість нарощувати поголів'я тварин, підвищувати їх продуктивність, переробляти продукцію, сормувати конкурентноспроможний аграрний сектор. А щодо переробної і харчової галузі, то тут йдеться про створення умов для забезпечення її роботи на основі сучасних економічних підходів, достатньої фінансової підтримки.

Для цього має надаватися допомога агроформуванням всіх форм власності у придбанні техніки, знарядь обробітку грунту, племінної худоби, фінансового сприяння переробним і харчовим підприємствам.

Тепер щодо термінів виконання запланованого. Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу Тернопільщини на 2016-2020 роки реалізовуватиметься упродовж п’яти років, у два етапи. Перший з них триватиме у найближчих два роки, другий – у 2018-2020 роках. 

Проаналізувавши проект програми, можна зробити висновок, що у ній визначено кілька ключових напрямків розвитку АПК в області у найближчі роки. Отож, це - підтримка галузі тваринництва, оновлення машинно-тракторного парку, розвиток сільськогосподарської кооперації, підтримка харчової і переробної галузі області, здешевлення кредитів.

- Розшифруємо ж ці напрямки аграрного поступу, щоб читач краще зрозумів їх суть.

- Наприклад, тільки збільшення кількості штучно осіменіного поголів’я великої рогатої худоби на 7 відсотків щороку дозволить кожного року додатково отримувати 12 тис. телят високої племінної якості! А це в свою чергу збільшить виробництво валової продукції тваринництва майже на 20 млн грн щорічно.

А ось оновлення парку машин щороку до 160 одиниць дасть можливість зменшити собівартість продукції та зекономити значну кількість паливно-мастильних матеріалів.

Фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в сільських місцевостях дозволить додатково створити робочі місця та забезпечити переробну галузь сировиною.

У свою чергу розширення мережі заготівельних пунктів забезпечить зростання обсягів заготівлі сировини, доступність переробних підприємств до якісних місцевих ресурсів, а виробників – до ринку збуту вирощеної продукції. Сучасні засоби експрес-контролю якості сировини (молокотестери, тестери якості буряків та ін.) позбавлять взаємних претензій і нарікань суб’єктів ринку, стимулюватимуть виробників до підвищення якості і вартості виробленої продукції.

Модернізація підприємств, впровадження у виробництво  міжнародних стандартів ISO, системи управління безпечністю харчових продуктів дозволить забезпечити та наростити експорт готових харчових продуктів на суму до 1,5 – 1,8 млрд гривень в рік, зменшуючи при  цьому вивезення  з області сільськогосподарської  сировини.

Кілька слів про переробку продукції. Як підрахували спеціалісти, введення потужностей з переробки до 250 тис. тонн сільськогосподарської сировини і  відходів харчового  виробництва  на  відновлювальні джерела енергоресурсів дозволить зменшити  енергозалежність держави,  покращити екологічну ситуацію, мінімізувати вплив аграрних і  переробних підприємств на навколишнє природне середовище.

А часткове відшкодування відсоткової ставки за користування кредитами комерційних банків дасть можливість залучити понад 60 млн гривень в обласний бюджет.    

У цілому ж, виконання заходів Програми дозволить збільшити виробництво сільськогосподарської продукції, продуктів харчової та переробної промисловості на 1,5 відсотка у порівнянні з попередніми роками.

Здавалося б, усе добре, є проект-основа майбутньої програми, ось-ось її після доопрацювання приймуть на сесії обласної ради, але…

Нагадаємо читачам «Терену», що у попередніх Комплексних програмах  розвитку агропромислового комплексу області, наприклад, фінансування переробної  галузі з державного і обласного  бюджетів не  передбачалось і не проводилось…

У минулі три роки подібна програма передбачала фінансування з обласного бюджету в розмірі 1 748 тис. гривень. А фактично виділено майже 80 відсотків від запланованої суми… Тобто недофінансування попередньої програми не дозволило в повному обсязі виконати її заходи і належним чином здійснювати підтримку с/г виробників області.

На Тернопільщині в аграрному секторі виробляється понад 60 відсотків валової продукції регіону, тож ця галузь вимагає фінансової підтримки, тому на даний час необхідне фінансування аграрного сектору за рахунок обласного бюджету. Лише тоді аграрії Тернопілля можуть гарантувати продовольчу безпеку на місцевому рівні, яка завжди була актуальною, а особливо зараз, під час децентралізації державного управління.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео