Через їжу та одяг може виникнути рак

Лікар з онкологічної поліклініки розповіла, що рак в області «помолодшав». Якщо раніше онкологічні хвороби виявляли у старших людей, то зараз вони прогресують у молодших жінок. Впливає на це екологія, харчування, одяг та шкідливі звички. Вона радить тернополянам при будь-яких підозрах одразу звертатися до лікарні.

«Зараз збільшився потік первинних пацієнтів. Якщо до 2000-го року до нас первинно зверталося від 2 до 3 тисяч пацієнтів, то зараз щорічно звертається від 7 до 8 тисяч. Не завжди у них є злоякісні пухлини, часто приходять абсолютно здорові люди. Найкраще, коли пацієнти вчасно проходять профогляди. Якщо у них виявляються якісь зміни в організмі, їх направляють у онкодиспасер, виявляються передпухлинні процеси або ранні ракові. При початкових стадіях рецидивів немає, людина виліковується на все життя», – розповідає  завідувач Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру Любов Самбур.

За її словами, раніше пік онкологічних захворювань був у 65-75 років, зараз  – 50-55 років. Рак молочної залози та шийки матки виявляється у жінок 28-30 років.

«В Україні, області та всьому світі рак молодшає. Це пов’язано  із екологією. Впливає те, що ми їмо, вдягаємо, що використовуємо в побуті і як харчуємося. Також причиною можуть бути шкідливі звички: паління, вживання алкоголю та малорухомий спосіб життя», – каже лікар.

Практично 50% пацієнтів звертаються у запущених стадіях, тому  повноцінну допомогу лікарі надати не можуть. З хворобами легше боротися на ранніх стадіях.

Джерело: ternopil.te.ua

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео