Чи є у тернополян вільний доступ до інформації формування бюджетів області

Сьогодні у прес-клубі розповіли про вільний доступ тернополян до інформації формування бюджетів області. Про це повідомила юрист проекту «Громадський моніторинг відкритості місцевих бюджетів у Тернопільській області» Ольга Мазаєва.

Пані Ольга говорила про відкритий бюджет і доступ до нього.

- Чи можна пересічному громадянину моніторити діяльність місцевих, обласних і районних рад?

- На сьогодні – це не є проблематично, адже внесено безліч змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації». Це означає, що кожен громадянин може дати запит у письмовій формі про публічну інформацію. Протягом п'яти днів розпорядник інформації, тобто орган державної влади або міського самоврядування, повинні дати відповідь на запит. У результаті не виконання запиту, можна оскаржувати запит. Зацікавлений громадянин має доступ до публічної інформації.

- Пересічний тернополянин має можливість отримати доступ про використання місцевого бюджету?

- Кожен може отримати відповіді на свої питання. Найпростіший доступ - це надіслати електронний запит. Електронною поштою робиться запит на сайтах і людині повинні надати інформацію.

- Яким чином доступ до інформації може мати житель села?

- Оскільки Інтернет є поширеним, жителі села також можуть скористатися електронною формою запиту, або у письмовому вигляді на адресу державного органу. 

- З якими проблемами можна стикнутися при такому процесі?

- Нашим моніторингом виявлено, що органам місцевого самоврядування невідомо про доступ до інформації і ці норми не дотримуються. Також ці дані не оприлюднюються належним чином.

- Як відреагували на ваші запити місцеві, районні і обласна рада?

- Обласній раді можна тільки подякувати, адже вони подали у повному обсязі усю інформацію, на всі запити були відповіді. Деякі ради відгукнулися, а деякі взагалі не читали цих повідомлень.

Юлія ПАЛЕНИЧКА

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео