Молоді вчені переймаються у Тернополі сучасними технологіями (фото)

Наукові розробки молодих вчених та студентів здатні конкурувати на всеукраїнському та міжнародному ринках. Ця теза стала лейтмотивом проведення IV Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студенів у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя.

Подія ця значима. Про це говорить той факт, що конференція відбувається під егідою Міністерства освіти і науки України  та 11 провідних університетів України, Франції, Словенії, Польщі, Естонії, Білорусі та Марокко.

Проректор ТНТУ Роман Рогатинський на початку наукового форуму ознайомив учасників конференції з історією заснування університету, основними напрямами діяльності вишу.  

Науковий секретар конференції Володимир Дзюра відзначив, що престижність цього заходу засвідчує зростання кількості науковців, які виявили бажання взяти у ньому участь

А потім молоді вчені та студенти працювали у пленарних засіданнях та у восьми секціях, де тривали диспути про фізико-технічні основи розвитку нових технологій, зокрема, тих, що стосуються будівництва, транспорту, машино- та приладобудування. Окремий блок дискусій було присвячено комп’ютерно-інформаційним технологіям та системам зв’язку, енергозбереженню, фундаментальним проблемам харчових біо- та нанотехнологій.

«Ми переконалися, що залучення молоді та дослідницької роботи – дуже актуальна тема, бо з кожним роком проблема поповнення молодих наукових кадрів в Україні загострюється. Ключовим показником інтеграції України у світову спільноту є показник освіти та науки. Дискусії сьогоднішньої конференції засвідчують високу кваліфікацію молодих вчених та студентів, які обмінюються ідеями та практичними розробками у сфері сучасних технологій», - розповів «Терену» доктор технічних наук, професор, ректор Тернопільського технічного університету Петро Ясній.  

У виші новизна і високий рівень науково-технічних розробок підтверджені отриманими за останніх 5 років понад чотирма сотнями авторськими свідоцтв і патентів на винаходи.

Цікаво, що за останні роки університет виконував понад двісті науково-дослідних тем. Тільки за програмами Державного фонду фундаментальних досліджень виконувалося близько двадцяти проектів, отримано грант Президента України для докторів наук для здійснення наукових досліджень.

Учасники конференції дізналися, що розробки науковців університету неодноразово представлялись на міжнародних виставках. Значна увага в університеті приділяється організації науково-освітніх конференцій з різних напрямків наукової роботи. За останні роки на базі університету проведено понад 80 конференцій, в тому числі і міжнародних з участю науковців США, Англії, Австралії, ФРН, Польщі.

Молоді вчені з інших регіонів України з цікавістю ознайомилися з досвідом ефективного використання наукового потенціалу ТНТУ, впровадженням інноваційних розробок у виробництво.

«На базі університету шостий рік поспіль діє науковий парк «Інноваційно-інвестиційний кластер «Тернопілля». Пріоритетними напрямами роботи наукового парку є енергозберігаючі та енергоощадні технології на основі альтернативних і відновлювальних джерел енергії, інформаційні технології - супутникові, наземні системи зв’язку та моніторингу, комп'ютерні мережі, цифрова обробка сигналів. Апробуються елементи екологічного

моніторингу, аудиту, контролю за допомогою супутникових систем дистанційного зондування Землі, системи очищення довкілля, зменшення рівня парникового ефекту згідно рішень Кіотського протоколу», - сказав ректор вишу Петро Ясній.

В університеті активно працює студентське наукове товариство. Вже у стінах вишу студенти починають займатися наукою, беруть участь у семінарах і конкурсах, виступають з доповідями на конференціях, публікують свої роботи. Для підтримки студентів, які мають відмінні успіхи в навчальній і науковій діяльності, засновано стипендії імені Івана Пулюя.

Учасники конференції зацікавились досвідом своїх тернопільських колег у сфері створення навчально-науково-виробничих комплексів. Вони забезпечують координацію спільної діяльності навчальних закладів, підприємств, організацій та установ, що входять до їх складу. Наприклад, навчально - науково-виробничі комплекси "Газда" і "Достаток" спеціалізуються на системному вирішенні проблем, пов'язаних з вирощуванням та переробкою сільськогосподарської продукції. В університеті значна увага приділяється впровадженню наукових результатів у виробництво. За останні роки науковцями університету розроблено і впроваджено близько двадцяти наукових розробок.

Молоді учені та студенти – учасники IV Міжнародної науково-технічної конференції у четвер під час секційних засідань продовжать дискусії на тему актуальних задач сучасних технологій.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео